livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Jan Anseeuw


Gemeente Drongen
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

Het uitgangspunt voor deze woning was het bouwen van een compacte eengezinswoning met aandacht voor ruimtelijkheid, functionaliteit, licht en een aangename woonbeleving.

De beschikbare ruimte op het perceel zette aan tot het bouwen van een compacte halfopen bebouwing die naar de tuin toe volledig opengetrokken werd door een dubbel hoge leefruimte en dubbel hoge ramen.

Troeven

Ruimtelijkheid, vide en beleving: de woning is op het gelijkvloers volledig open gehouden en dit heeft een grote ruimtelijkheid tot gevolg. De leefruimte achteraan werd dubbel hoog gemaakt door een vide. Hierdoor kan een dubbel hoog raam naar de tuin toe geplaatst worden, wat heel veel licht in de woning binnenbrengt en de tuin bij de woning betrekt.

De vide maakt ook contact mogelijk met de andere woonniveaus. Zo is aan de rand van de vide op de eerste verdieping een bureau gecreëerd. Op deze manier kan men perfect werken en toch niet afgesloten zitten. Door het bureau krijgt de gang ook een functie en is deze meer dan enkel een doorgangsruimte.

In de slaapkamer van de ouders, die grenst aan de vide, zijn naast een raam in de buitengevel ook twee binnenramen gemaakt naar de vide toe. Deze ramen maken de kamer ruimtelijk veel groter en geven zicht op de leefruimte en tuin. Deze binnenramen zijn afsluitbaar door schuifpanelen, dus de nodige privacy kan perfect gecreëerd worden.

Compactheid versus grote woonoppervlakte: Deze woning lijkt langs buiten kleiner te zijn dan ze in werkelijkheid is. Door een handig gebruik van een andere dakhelling aan de achterzijde is zo meer woonruimte gecreëerd op de tweede verdieping.

De drie woonniveaus worden volledig benut. Zo omvat deze woning een grote leefruimte met open keuken, een grote vide met bureau, drie slaapkamers, een dressing, een familiebadkamer en een kinderbadkamer én een toilet op elk niveau.

Materialen en technieken

Gevel: de gevel van deze woning werd uitgevoerd in gelijmd metselwerk, een uitvoering die de laatste tijd toch meer en meer gebruikt wordt. Deze techniek heeft als voordeel dat ze de woning een strak en modern uitzicht geeft.

Vloer: op het gelijkvloers werd de vloer uitgevoerd in een kunststof gietvloer, in dit geval een PUR-gietvloer in combinatie met vloerverwarming. De vloer heeft een aangenaam warm gevoel en loopt naadloos over de hele gelijkvloerse verdieping door. Deze gietvloer heeft opnieuw een moderne uitstraling, maar is door de kleurkeuze toch aangenaam en warm, en niet koud en sfeerloos.

Trappen: alle trappen in de woning werden op maat gemaakt in staal en gelakt in dezelfde kleur als het schrijnwerk én afgestemd op de kleur van de gietvloer. De trappen geven de woning een licht industriële uitstraling, maar door de kleurkeuze hebben ze toch geen koele uitstraling.

Verlichting: als verlichting werd gekozen voor lichtlijnen. Deze zijn gevormd door lijnen dimbare TL-verlichting in warme tint. Door het vormen van lange lijnen worden assen en ruimtes in de woning geaccentueerd en bepaald. Op de kinderkamers zijn naast de gewone verlichting een lijn in blacklight voorzien. Deze kan later perfect vervangen worden door een andere kleur.

Screens: in deze woning worden de verluchtingsroosters gecombineerd met verduisteringsscreens op de ramen. Normaal zijn deze screens eerder zonwerend, maar hier is geopteerd om deze te voorzien in verduisterende stof zodat gordijnen overbodig zijn om de kamers te verduisteren.

Zonneboiler: een zonneboiler zorgt voor de productie van het sanitair warm water. Deze installatie heeft een rendement van +/- 50 à 60 %.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Gent


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-629/jan-anseeuw/