livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Deze energiezuinige en flexibele woning werd helemaal door de bouwheer zelf gebouwd


Gemeente Kampenhout
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze staalframebouw

Architect Katrien Delespaul van Tweestroom Architecten heeft er met dit project in Kampenhout een interessante samenwerking op zitten. De staalskeletwoning werd namelijk door de bouwheer volledig zelf gebouwd. Het resultaat: een betaalbare én energiezuinige woning. 

De architect zelf over de woning

Deze woning is een flexibele, energiezuinige en betaalbare woning die door de bouwheer volledig zelf werd gebouwd. De combinatie van een staalskeletstructuur met industriële sandwich-panelen leidt tot een strak volume waarin het ritme van de panelen en ramen bepalend is. In contrast met deze industriële materialen zullen warme champagnekleurige luiken de gevel verzachten.

Een betaalbare woning begint met het optimaal benutten van elke m2.  Deze woning toont aan dat een zeer doordachte planopbouw ruimtelijkheid kan brengen voor haar bewoners. Zowel boven als beneden brengen verschillende circulaties bewegingsvrijheid.

Door de combinatie van speciale technieken en een niet-alledaagse maar goedkope constructiemethode, behaalt de woning een zeer laag energiepeil binnen het vooropgestelde budget. Met een E-peil van slechts E29 voldoet de woning aan de toekomstige BEN-norm (passief).

Het fijne aan het project voor ons als architect was de zeer intensieve en interessante samenwerking met de bouwheer-aannemer waardoor we het hele project tot in het kleinste detail hebben kunnen optimaliseren.

Neem ook eens een kijkje op de blog van onze creatieve bouwheer.

Troeven

Eenvoud en licht

De woning is eeneenvoudige doos, weliswaar met ‘een hoekje af’ aan de zijkant, om daar de zon beter binnen te laten en nog een terras te kunnen creëren met ochtendzon. Een tweede doos midden in het gelijkvloers structureert de hele verdieping en geeft plaats aan alle technieken.

De woning krijgt zo licht van alle kanten waardoor je op elk moment van de dag zonnestralen in de woning binnenkrijgt. Er is daarenboven een kleine vide gecreëerd boven de keuken om zo ook daar voldoende licht te krijgen, zonder aanrecht te verliezen.

Bewegingsvrijheid

Ondanks de beperkte oppervlakte (72m2 netto per verdieping), is er op elke verdieping een dubbele circulatie ontworpen. Zo kan je heel vrij in de woning circuleren wat de woning alleen maar groter doet lijken. Op het gelijkvloers zorgt de technische doos voor een circulatie rechtstreeks van de voordeur (langs de berging) naar de keuken, terwijl je ook van de voordeur (langs toilet en trap) naar de leefruimtes kan. Op de verdieping staat de ouderslaapkamer via de dressing met de badkamer in verbinding, terwijl de badkamer uitkomt op de gang waar de andere twee kamers uitkomen.

Materialen en technieken

Staalskelet

Het bouwen in staalskelet heeft heel wat voordelen. Niet alleen is het vrij eenvoudig en goedkoop om zelf te doen, het heeft ook tot gevolg dat we een lage energiewoning (E29) hebben kunnen creëren met een wandopbouw van 25cm. Over de volledige woning levert dit een winst op van 12m2 (een volwaardige slaapkamer!) tov een klassieke spouwmuur van 40cm dik met dezelfde isolatiewaarde.

Industriële gevelpanelen

Door de combinatie van JorisIde gevelpanelen en Aliplast raamprofielen, werd een perfect doorlopende thermische snede mogelijk. Het systeem bestaat er uit dat op de raamprofielen een extra profiel bevestigd werd dat perfect in de panelen schuift. Alle ramen zijn dan ook perfect uitgelijnd met de panelen wat voor rust in het gevelbeeld zorgt.

Champagnekleurige panelen

Het strakke, industriële volume wordt verzacht door schuivende geanodiseerde aluminium panelen. Deze panelen hebben echter niet louter een esthetische waarde. Ze fungeren als zonnewering om oververhitting in de zomer tegen te gaan, maar ook als privacyscherm. Het is verrassend hoeveel je van binnen naar buiten kan zien terwijl je van buiten naar binnen op een gesloten paneel lijkt te kijken.

Technieken

Verder zorgt een warmtepomp voor de verwarming. De ventilatie (systeem D) werkt tevens ook als convector om de warmte te verspreiden in de woning waardoor zowel vloerverwarming als radiatoren overbodig worden.

Foto's: Kristof Jans

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Kampenhout


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-880/katrien-delespaul/