livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Unieke renovatie van woonruimte en atelier


Gemeente Mariakerke
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

In het Oost-Vlaamse Mariakerke vond architectenbureau Raam-Werk in samenwerking met Van Gelder Tilleman een uitdaging in het renoveren van een woning die dient als atelier en woonplaats. Daarbij creëerden ze opzettelijk twee delen, afgescheiden door een verharde buitenruimte. Het resultaat mag er zijn. 

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Raam-Werk en Van Gelder Tilleman werken met een toffe vormtaal die niet doorsnee is. Er wordt doordacht omgesprongen met detaillering en licht. Bijvoorbeeld de dakconstructie en de ramen die ertussen geplaatst worden.

De architect zelf over de woning

De uitdaging van de opdracht bestond erin om het programma van een woning met atelierruimte te verenigen op een hoekperceel met beperkte oppervlakte.

Door atelier en woning los van elkaar te positioneren op het perceel ontstaat er tussen beide volumes een besloten, maar gunstig georiënteerde buitenruimte.

De verharde buitenruimte voorziet in een plek om buiten te werken aan sculpturen in steen.

Troeven

Atelier en woning hebben elk een eigen volumeverhouding, maar bezitten dezelfde vormentaal. De twee constructies zijn ontstaan vanuit eenzelfde bouwknoop.

De architectuurtaal refereert naar een primitieve stapeling van elementen:

Metselwerkwanden dragen betonbalken, de betonbalken ondersteunen op hun beurt houten liggers waartussen daglicht binnenvalt. De kopse balken in de woning en atelier worden ornamenten in het gevelvlak en geven inzicht in de opbouw van de binnenruimtes. De betonnen speklagen in de gevels versterken de leesbaarheid van de interne geleding. 

Materialen en technieken

De muren in recuperatiesteen hebben uitpuilende voegen. Zo krijgt men een tactiele gevel waar een spel van licht en schaduw in ontstaat. Elke kamer verkrijgt zijn eigenheid door de wisselende lichtinval, zichten en variërende lengte/breedte verhouding. In het atelier en op de verdieping worden de ruimtes aangenaam aangelicht.

De schijnbaar gesloten gevels genereren telkens lichtrijke en open interieurs.

Een samenwerking tussen architectenbureau's: Raam-Werk & Van Gelder Tilleman.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Gent


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-881/gijs-de-cock-freek-dendooven-peter-van-gelder/