livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Historische woning krijgt tweede leven


Gemeente Leuven
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
Prijsklasse tussen 187.500 en 250.000 euro

Deze Leuvense historische woning kreeg een opknapbeurt om de levenskwaliteit en het wooncomfort te verhogen. De beschikbare ruimte kreeg een nieuwe indeling met kleinere functionele plaatsen als resultaat en het buitenlicht vond de weg naar binnen. Een doelgerichte renovatie met een grote uitdaging.  

Functionele indeling

Het gelijkvloers kreeg nieuwe gangmeubels die de grote ruimte indelen. Zo creëerde de architect onder andere een aparte ruimte die als bureau of rustplaats kan dienen en een praktisch ingerichte keuken. De woning kreeg ook een nieuwe achterbouw die gedragen wordt door stalen spanten. Het is een soort lichtrijke stadshut die flirt met het huis én de tuin.

De verbouwing is zo georganiseerd dat het gelijkvloers op termijn de leefruimte wordt. De bovenste verdiepingen worden dan verhuurd zonder dat de bewoners en huurders hinder van mekaar ondervinden.

Lichtinval

Bij de verbouwing zette de architect volop in op ruimte en daglicht. De dakvorm zorgt voor een mooie grote glazen gevel aan tuinzijde, bovendien zorgt het uniek driehoekvormig raam voor een diepe lichtinval ter hoogte van de aansluiting met de oude woning.

Mix van ambacht en nieuwe technieken

In deze woning vind je een combinatie van traditionele bouwtechnieken en ambachtelijke materialen en technieken die moeilijke maar bijzondere uitdagingen vormen. Zo koos de architect voor staalbouw met stalen spanten die de constructie van de achterbouw dragen.

De vloer bestaat uit gegoten granito, de meubels zijn in gevernist eikfineer en de werkbladen in composiet. Daarnaast vind je in de woning glasvezelgewapende polyester douchewanden en binnenramen uit kathedraalglas en glas-in-lood. Een mooie mix die voor een nobele en unieke aanvulling zorgt van de historische woning.

Architecten: Thomas Roelandts en Steven Schreurs van Marge Architecten in samenwerking met Jan de Moffarts. 

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-945/thomas-roelandts/