livios logo

Waterprobleem in leefkuil

Vraag

In juni betrokken we onze nieuwbouwwoning die we, in onafgewerkte staat, van een particulier hadden gekocht. De vroegere eigenaar had de woning grotendeels zelf gebouwd, de architect had tijdens de bouw zelf geen toezicht meer uitgeoefend. In de living beschikken we over een zowat 15 vierkante meter grote leefkuil, die 25 cm lager gelegen is dan de rest van de living. De bodem van de leefkuil, waarin we ons salon plaatsten, ligt zelf ook iets onder het grondniveau buiten. Toen we de woning in maart vorig jaar het eerst zagen, was de chape in de leefkuil vrij vochtig, maar er stond geen water op. Nadat we een regenpijp buiten, die net aan de leefkuil in de grond liep, op de buitenriolering hadden aangesloten, droogde de leefkuil snel uit. Een tweetal maanden later was de chape volledig uitgedroogd (wit) en legden we er laminaatparket. Eind november, na een periode van zware regenval, begon de ellende. Op een morgen ontdekte ik een klein plasje water op het parket. Bij nader inzien bleek het water langs de plinten omhoog te sijpelen. Toen we het parket begonnen uit te breken, merkten we dat er onder het parket op sommige plaatsen (vooral aan twee buitenmuren) tot twee centimeter water op de chape stond. Bij langere droge periodes trekt het water opnieuw weg langs de spleten tussen chape en muur, maar bij hevige regenval staat de chape opnieuw blank. De vorige eigenaar beweert dat hij een soort waterdichtende laag onder de chape heeft laten aanbrengen, maar kan (toevallig?) geen facturen voorleggen. Tot overmaat van ramp blijkt de verzekering dit soort waterschade ook niet te dekken. Mijn vraag is dus dubbel: 1) In hoeverre kan de vroegere eigenaar verantwoordelijk worden gesteld voor dit (verborgen) gebrek? 2) Wat kunnen we nu best doen? Moet er absoluut eerst een soort kelderdichting worden aangebracht (en hoeveel kost dit per vierkante meter) of is het beter om de chape (volledig of met pakweg 15 cm) op te hogen. Heeft iemand ervaring met dit soort waterellende?

Antwoord

Volgens advocaat Mark Huygen (vragenpanel) zijn er nog mogelijkheden om de aannemer of de vroegere eigenaar verantwoordelijk te stellen.

In eerste instantie stelt Huygen dat het hier om een verborgen gebrek kan gaan. Nochtans merkte je tijdens het eerste bezoek aan de woning, dat de chape in de leefkuil vrij vochtig was. Indien dit niet in de verkoopsovereenkomst was opgenomen, zal de verkoper het moeilijk krijgen om aan te tonen dat dit geen verborgen gebrek was, aangezien jullie er al kennis van hadden. In principe kunnen jullie de aannemer dus op zijn 10-jarige aansprakelijkheid beroepen.

Aangezien jullie niet weten wie de aannemer is, zijn er twee mogelijkheden om te reageren: ofwel stel je de verkoper in gebreke en maan je hem aan de identiteit van de aannemer mee te delen, zodat je je rechtstreeks tot de aannemer kan richten. De 10-jarige aansprakelijkheid en het daaraan verbonden vorderingsrecht gaat bij de verkoop immers over van de eigenaar op de koper. (art. 1122, 1135 en 1616 van het Burgerlijk Wetboek). Je kan je dus rechtstreeks tot de aannemer richten, ook al heb je geen contractuele relatie met hem.

Een tweede mogelijkheid is je rechtstreeks tot de eigenaar-verkoper te richten op grond van art. 1641 – verborgen gebrek – van het Burgerlijk Wetboek. Dan moet de verkoper op zijn beurt de aannemer en de architect in vrijwaring aanspreken. Deze laatste methode is op proces-economisch vlak te verkiezen.

Het vochtprobleem zelf legden we voor aan Eddy Cruysberghs (vragenpanel) Het is voor hem moeilijk om van op afstand een gepast advies te geven. Maar afgaande op de informatie uit de vraagstelling is het in jullie geval nog mogelijk om een dichting langs binnen of buiten uit te voeren. Of aan de buitenkant met speciale injecties van binnenuit. Maar een juiste oplossing kan alleen maar gegeven worden door een vochtexpert nadat hij de situatie ter plekke heeft kunnen beoordelen.

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Fundering

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/168/waterprobleem-in-leefkuil/