livios logo

Hoe kimblokken uit cellenbeton verwerken?

Vraag

Om koudebruggen te minimaliseren, zou ik graag bij mijn verbouwing de eerste laag willen metselen met cellenbeton kimblokken. Moet ik iets speciaals toevoegen aan mijn mortel aangezien cellenbeton een groot absorptievermogen heeft? Iets dat te snel droogt hecht toch niet goed? Zo ja, mag ik dan ook nog een bindmiddel aan mijn water toevoegen? En mag ik mijn cellenbetonblok rechtstreeks op de fundering plaatsen? Als ik de foto’s bekijk op de documentatie van de blokken is er eerst nog een laag roofing gebrand op het plateau of gebeurt dit enkel voor binnenmuren? Alsook zie ik mortel onder de stenen en verlijming tussen de stenen? Is dit misschien nog beter om de koudebrug te minimaliseren?

Antwoord

Gezien de snelle capillaire werking is het volgens Jan Fieuw van Xella inderdaad nodig een toeslagstof aan mortel toe te voegen om cellenbeton met mortel te verwerken. “Wij stellen hier Ytong-add (= adytong) voor, een poeder à rato van 1 kg Ytong-add per 50 kg cement.

“Andere toeslagstoffen worden afgeraden omdat dit de totale mortelsamenstelling kan beïnvloeden. Voor cellenbeton moeten dezelfde regels voor opstijgend water gevolgd worden als voor traditioneel metselwerk. Een waterkering onder het blok en nog een juist boven de afgewerkte vloer (achter de plint) wordt dan ook aanbevolen. Om de eerste laag perfect waterpas te plaatsen, wordt die inderdaad eerst in een mortelbed geplaatst. De verticale voegen worden verlijmd om hier een dunne voeg te verkrijgen met een minimale dikte zodat warmteverliezen verwaarloosbaar blijven en koudebruggen uitgeschakeld worden.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/21895/hoe-kimblokken-uit-cellenbeton-verwerken/