livios logo

Schuin dak, maar niet de dakpunt isoleren?

Vraag

Onze EBP-verslaggever vraagt om de dakpunt niet in het beschermd volume op te nemen. Moeten we dan in de zijgevels - ter hoogte van het plafond van de zolderkamers - de snelbouw onderbreken en een rij cellenbetonblokken plaatsen? Zo sluit de isolatie van de zijgevel aan op de plafondisolatie van de zolderkamers.

Antwoord

"Het voorstel van uw EPB verantwoordelijk is correct", zegt Tom Anthoni van Xella. "Indien de tipgevel niet in het beschermd volume opgenomen wordt dient de scheidingsconstructie tussen beschermd en niet beschermd volume te worden geïsoleerd. Om de isolatie van zolder correct aan te sluiten met de isolatie van de zijgevels, kan met behulp van een tussengevoegd isolerend deel (cellenbeton), de continuïteit van de isolatieschil verzekerd worden. Voor de evaluatie van dergelijke bouwknopen kan men de basisregel 2 ‘tussenvoeging isolerende delen’ toepassen van de methode van de EPB aanvaarde bouwknopen." 

"Cellenbeton is hiervoor een geschikt materiaal gezien zijn goede isolerende en dragende eigenschappen. In vele gevallen wordt trouwens de hele tipgevel in cellenbeton metselwerk uitgevoerd voor het gemak van werken." 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/23219/schuin-dak-maar-niet-de-dakpunt-isoleren/