livios logo

Hoe gelazuurd tafeltje verven?

Vraag

Kan ik een tafeltje overschilderen met een kwast en witte lazuur? Waarschijnlijk twee lagen?

Antwoord

Emiel Balliauw van AkzoNobel gaat ervan uit dat het om een oude solventgedragen (op basis van white spirit) bruine lazuur gaat. “Technisch is dit perfect mogelijk. Anderzijds is een gewone lazuur die je wit laat aankleuren nog altijd semi-transparant m.a.w. je gaat er de voorgaande kleur nog altijd kunnen doorzien. Als je dus één laag witte lazuur gaat aanbrengen dan ga je dat bruin er nog altijd kunnen doorzien. Daardoor wordt het echt heel moeilijk om een homogeen resultaat te bekomen. Bij het aanbrengen van een tweede laag gaat het resultaat al meer dekkend worden en ook al meer homogeen. Toch wil ik er op wijzen dat met een witte lazuur die nog een hoge transparantie zou hebben het niet evident is om een homogeen eindresultaat te bekomen.”

“Andere mogelijkheid is te opteren voor een dekkende witte beits. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een solventgedragen dekkende beits. Dat is een dekkende afwerking waar je dus niet meer doorheen kan kijken. Daarmee kan je wel makkelijk een homogeen resultaat bekomen. Een dergelijk product kan je probleemloos over een bestaande bruine lazuur aanbrengen op voorwaarde dat de bestaande bruine lazuur nog een goede hechting heeft m.a.w. nog nergens niet afbladert en nog goed aan de ondergrond hangt. Het volstaat dan om de bestaande bruine lazuur eerst te ontvetten met wasbenzine of een andere ontvetter. Vervolgens de oude bruine lazuur licht matteren (=mat schuren met een P180 tot P240 maar zeker niet doorschuren), grondig ontstoffen en nogmaals ontvetten met wasbenzine of een andere ontvetter. Vervolgens twee lagen Cetol Opaque aanbrengen. Uiteraard zijn er ook watergedragen dekkende beitsen maar voor een tuintafeltje dat horizontale delen bevat (denk maar aan het tafelblad) waarop water kan gaan stagneren i.g.v. regen zou ik toch opteren voor een solventgedragen beits daar die niet watergevoelig is en een watergedragen beits daarentegen toch altijd nog enigszins watergevoelig blijft.”

“Is het de bedoeling om het tuintafeltje een witte schijn te geven waardoor heen de houttekening nog altijd zichtbaar is dan heb je geen keus en dien je de bruine lazuur volledig te verwijderen. Vervolgens kan je dan gaan werken met een witte lazuur op de zelfde manier zoals je gedaan hebt met je bruine lazuur. Ook hier raad ik aan te opteren voor een solventgedragen beits bijvoorbeeld rekening houdend met de watergevoeligheid.”

Beantwoord door: Emiel Balliauw, Akzo Nobel
Meer beantwoorde vragen over Schilderen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over schilderen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/23507/hoe-gelazuurd-tafeltje-verven/