Bouwgrond als onderpand voor lening van te bouwen huis?

Vraag

Is het mogelijk om een bouwgrond te gebruiken als onderpand voor een lening? Dus in plaats van spaargeld voor te leggen (om de quotiteit te doen dalen), aan te tonen dat je al een bouwgrond hebt, waarop je gaat bouwen? Wij zouden dit graag toepassen aangezien we niet tweemaal willen lenen. Wat ook mogelijk is, is om in 1 keer alles te lenen, maar dan moeten we voor deze lening al direct een bouwplan met redelijk wat details kunnen voorleggen aan de bank. En we willen graag meer tijd hebben om onze bouwplannen goed uit te werken, maar niet te lang wachten met een bouwgrond te kopen.

Antwoord

“Het is perfect mogelijk om vandaag een grond te kopen met eigen middelen en achteraf een woonkrediet aan te gaan voor de bouw van de woning”, zegt Greet Vancriekingen van BNP Paribas Fortis. “Een goede voorbereiding van de bouwplannen is ook heel belangrijk en zal het totale project ten goede komen.”

“Wanneer het krediet voor de bouw zelf zal aangevraagd worden, zal er uiteraard rekening mee gehouden worden dat de eigen middelen gebruikt werden voor de bouwgrond. De waarde van de bouwgrond kan ook mee opgenomen worden in de kost van het totale project waardoor de quotiteit zal dalen. Daarnaast kijkt de bank ook naar de terugbetalingscapaciteit in het dossier.”

Beantwoord door: Barbara Dewulf , Focus Housing

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer