livios logo

Bouwen met cellenbeton: hoe blokken tegen elkaar plaatsen?

Vraag

Alle binnenmuren (ook gevelbinnenmuren) worden geplaatst in cellenbeton met tand- en groefverbinding. De horizontale voegen worden gelijmd. Tussen de tand en groef wordt geen lijm aangebracht. Maar wat moet er gebeuren waar de blokken in de hoeken (L- en T-verbindingen) op elkaar aansluiten?

Normaal worden deze blokken vlak tegen elkaar geplaatst (zonder tand en groef). Is het noodzakelijk dat deze verticale vlakken van lijm worden voorzien, of mogen de blokken gewoon tegen elkaar worden geplaatst?

Wat kunnen de eventuele gevolgen zijn als deze vlakken gewoon tegen elkaar (zonder verlijming) worden geplaatst?

Antwoord

We trokken ten rade bij Jan Fieuw van Xella, specialist in cellenbeton:

"De cellenbetonblokken hoeven verticaal niet verlijmd te worden als ze een tand-groefverbinding hebben. Daar waar geen tand-groefverbinding is, dient wel verticaal verlijmd te worden.

Dit is dus inderdaad het geval in hoeken (L- en T-verbindingen) en ook telkens een blok op maat gezaagd wordt zodat tand of groef ontbreekt. In dit laatste geval is het makkelijker om de vlakke (gezaagde) kant te verlijmen aan een groefkant.

Indien de gezaagde blok moet aansluiten aan een tandzijde, dan kan ofwel een groef ingezaagd worden in het passtuk (waarbij weer een tand-groefverbinding tot stand komt), ofwel kan de tand weggeraspt worden, zodat twee vlakke - te verlijmen - zijden tegen elkaar komen."

Meer beantwoorde vragen over Binnenmuur

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/30794/bouwen-met-cellenbeton-hoe-blokken-tegen-elkaar-plaatsen/