livios logo

Temperatuurschokken met cellenbeton: hoe kunnen we dit oplossen?

Vraag

Wij hebben een verbouwing gedaan met cellenbeton. In de zomer is het snikheet en in de winter ijskoud. Momenteel 14°C binnenruimte. Terwijl volgens de info cellenbeton in staat is om warmte te accumuleren.

Dus "warmte tijdelijk op te slaan en later gecontroleerd weer af te geven. Dat vermogen heeft tot gevolg dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op de binnentemperatuur. Extreme warmte heeft pas invloed op de binnentemperatuur van een gebouw na meerdere uren, maar dan heeft de natuur in de meeste gevallen al voor afkoeling gezorgd. Kortom: koel in de zomer en behaaglijk in de winter."

Wat kan hier aan gedaan worden? Kan er nog eens andere oorzaak zijn? Nu is het niet leefbaar bij ons.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan Tom Anthoni, technisch adviseur bij Xella:

"Het is correct dat cellenbeton een zekere warmtecapaciteit heeft. Dit maakt het mogelijk om warmte op te slaan en opgeslagen warmte terug af te geven bij nachtelijke ventilatie.

Alles hangt echter samen met het ontwerp (type muur, type dak, aantal openingen, grootte openingen, oriëntatie,...) van uw verbouwing. Ook het bestaande stuk zal mogelijks een invloed hebben. Zonder bijkomende info is het echter moeilijk om hierover advies te verlenen. Ik stel dan ook voor om ons te contacteren op het nummer 03/250.47.66 om dit verder te bespreken."

Meer beantwoorde vragen over Gevel

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/30828/temperatuurschokken-met-cellenbeton-hoe-kunnen-we-dit-oplossen/