livios logo

Vocht op één plaats in de keuken: wat kan de oorzaak zijn?

Vraag

Wij plaatsten een nieuwe keuken ontdekten na een jaar dat er op één plaats in de keuken vocht was. We hebben toen een aantal firma's laten langskomen en merkten op dat er bij de buurman een gemetselde bloembak tegenstond en die niet meer in goede staat was. Er kwam ook een lekdetector langs om na te gaan of we niet met een lek of zo zaten. Hierbij werd niets aangetroffen, maar kwam wel de bloembak terug ter sprake.

De lekdetector is toen ook bij de buurman gaan kijken. De muur langs zijn zijde zat vol barsten. De bloembak stond er al 20 jaar en de binnenkant ervan bestond uit versleten roofing. De conclusie was dus dat het ofwel de bloembak was, of een deel van het aanpalend dak van ons kot. We hebben die laatste onmiddellijk hersteld en dan 6 maanden gewacht. Het probleem was nog steeds niet opgelost, wat ons terug bij de bloembak bracht.

Na een lange tijd heeft de buurman uiteindelijk de bak volledig vernieuwd. Nu blijkt dat er op die bewuste plaats nog hogere waarden werden opgemeten. De metingen vonden plaats 2 à 3 maanden na het vernieuwen van de bloembak. Deze werd na het vernieuwen niet gecontroleerd. Men bekeek enkel een foto en de factuur, dat was genoeg. 

Eerder werd door een deskundige vastgesteld dat het geen opstijgend vocht kon zijn op die bewuste plaats, omdat de waterdruppeld toen uit de muur kwamen. De muur bevindt zich aan de westkant en uit het document van muurovername blijkt dat er een waterkering aanwezig is. De keuken werd gebouwd in 1976. Na al die jaren vragen wij ons dan ook af wat de oorzaak kan zijn. We zijn hier al mee bezig sinds 2011...

Antwoord

Is het vochtprobleem pas ontstaan na de plaatsing van de keuken? Dan is er vermoedelijk daar toch iets foutgelopen. We raden je aan opnieuw een expert ter plaatse te laten komen. Vanop afstand is het natuurlijk niet mogelijk om een oorzaak te vinden. 

Het is een frustrerende zaak gezien jullie hier al jaren mee bezig zijn en er nog steeds geen oorzaak - en dus ook geen oplossing - gevonden is. Het enige wat jullie kunnen doen is blijven zoeken. Hopelijk wordt de oorzaak snel achterhaald.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/32217/vocht-op-een-plaats-in-de-keuken-wat-kan-de-oorzaak-zijn/