livios logo

Brand Londen: hoe erg is het bij ons?

Vraag

Hoe gevaarlijk is de situatie qua brandveiligheid in appartementsgebouwen bij ons? Wat ik leer uit WTCB-publicaties is dat de Belgische wetgeving terzake wel wat tekorten vertoont. Ik zie een appartementengevel in Leuven langs buiten geïsoleerd worden met pur-platen, met daarvoor een geventileerde spouw en basaltplaat als afwerking. Er is ook geen onderbreking in de hoogte, die een vuurverspreiding zou vertragen.

Verder zie je ook woningen geïsoleerd met EPS-platen (piepschuim) en die daarna gepleisterd zijn. Wat als er een ongelukje gebeurt bij de buur? De hitte doet de paar millimeter pleister barsten en de isolatie vliegt in brand.

Binnenkort wordt ons appartementsgebouw langs buiten geïsoleerd. Wat zijn de voorschriften?

Antwoord

Interessant dat je dit aanhaalt. We zijn net bezig aan een artikel rond brandveiligheid in appartementsgebouwen. Dit verschijnt volgende week in onze nieuwsbrief op dinsdag. 

Het is logisch dat veel mensen momenteel met vragen zitten. Veel oudere appartementen beantwoorden mogelijk ook niet aan de nodige voorschrijften op vlak van brandveiligheid (denk maar aan brandblussers, rookmelders, evacuatieroutes ...) Het is wel zo dat brandbaarheid van isolatiemateriaal veel aandacht genoot de afgelopen jaren. Het risico zou in die zin dus ook heel wat beperkter moeten zijn dan vroeger. Basalt kan trouwens heel hoge temperaturen aan.

Wat de isolatie betreft van je eigen appartement, kan je altijd bij de syndicus informeren naar de precieze eigenschappen van de aangebrachte isolatie. Voorts kan je ook voorstellen om een controle te laten doen door de brandweer. Voor eventuele ingrepen achteraf is (financiële) steun nodig van de mede-eigenaren en moet je dus een meerderheid vinden die 'voor' stemt.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Beveiliging en videofonie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/32818/brand-londen-hoe-erg-is-het-bij-ons/