livios logo

Hoger liggende tuin: zelf waterverplaatsing richting buur voorkomen?

Vraag

Wij hebben vorig jaar een halfopen bebouwing gekocht. Ons huis en tuin liggen zo een 10 cm hoger dan onze buren (niet-aanbouwende buren). Nu we allemaal onze tuin aan het aanleggen zijn, begint onze buurman te klagen over het water dat in zijn tuin terecht zou komen. Maar aangezien we het zo gekocht hebben met 10 cm hoogteverschil, zijn wij dan diegene die iets moeten voorzien om het regenwater tegen te houden? De tuinen lopen schuin af naar het straat die zich schuin achter ons bevindt. Onze andere buur (aangebouwde buur) zijn gras is al aangelegd en ligt ook ietsje hoger als onze tuin.

Antwoord

"In principe moet ieder zijn water afvoeren op eigen erf", stelt architect-expert Paul De Maesschalck. "Dat betreft dan vooral water dat van daken en verhardingen komt afgelopen. Tegen oppervlaktewater dat op de tuin terechtkomt door regenweer en afvloeit naar de buren, omdat dat het gevolg is van reliëf, kan men niet klagen, tenzij het niveauverschil zou aangelegd zijn tegen de voorschriften van de gemeente in, waardoor je hoger zit dan de buren, waardoor die al het water krijgen van de omgeving."

"Of je het pand nu zo gekocht hebt maakt geen enkel verschil. Als koper treed je immers in de voetsporen van je voorganger.  Als die fouten maakte, dan neem je die dus over bij een koop (alle zichtbare en onzichtbare gebreken …)."

10 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/33875/hoger-liggende-tuin-zelf-waterverplaatsing-richting-buur-voorkomen/