livios logo

Moeten buren deel van tuinwand mee betalen om er gebruik van te mogen maken?

Vraag

Wij hebben een afsluiting met betonplaten achteraan in onze tuin die volledig onze eigendom is. De buren van de nieuwe verkaveling die achter onze woning is gekomen, hebben nu tegen deze betonnen platen aan een bloembak gecreëerd door ophoging van de aarde tot 70 cm hoogte en 60 cm diepte. Er zijn echter geen verankeringen gemaakt of dergelijke in de betonnen platen.

Kan er in dit geval sprake zijn dat zij hun aandeel dienen te betalen om deze afscheiding gemeenschappelijk te maken?

foto bloembak

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan advocaat Mark Huygen:

"Uit de vraagstelling meen ik te kunnen afleiden dat er een gebruik is van uw afscheiding doordat uw buur een verhoging heeft kunnen doen van 70 cm. De vraag stelt zich of deze ophoging ook had kunnen gebeuren zonder uw afsluiting. Kennelijk heeft uw buur kunnen ophogen tot tegen uw betonnen platen. Het is niet duidelijk of dit over de gehele lengte of breedte is van uw perceel. Allicht niet vermits u spreekt van een bloemenbak.

Vraag is of de discussie over de gemeenmaking van uw afsluiting wel waard is gevoerd te worden indien het enkel gaat over een bloembak die gemaakt is door gebruik te maken van uw platen. Principieel maakt uw buur gebruik van uw afsluting en kan u bijdrageplicht eisen."

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Afsluiting

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/34029/moeten-buren-deel-van-tuinwand-mee-betalen-om-er-gebruik-van-te-mogen-maken/