livios logo

Mag ik maatregelen nemen om snelheid op servitudeweg in te dijken?

Vraag

Een jaar geleden kocht ik een huis met een aanpalende servitudeweg. Deze servitude werd oorspronkelijk aangelegd omdat er achter mijn tuin verschillende percelen landbouwgrond lagen. Reeds verscheidene jaren is deze grond bebouwd en dient de servitude als toegang tot de achterlinggende woonst (slechts één oning). Het verkeer van en naar de woning varieert van respectvol tot asociaal snel, en verswchillende discussies hebben tot nog toe niet tot een sterke verbetering geleid. Mag ik snelheidsremmende maatregelen treffen of valt dit onder "het bemoeilijken van de doorgang"? Mag dit eventueel wel na een pv van de politie? Hoe kan ik weten of het karakter van deze weg mee veranderd is toen de achterliggende weien een bestemmingswijziging kregen?

Antwoord

"De vraagstelling is niet zo duidelijk", meent advocaat Mark Huygen. "Kennelijk wenst u zelf maatregelen nemen om het verkeer af te remmen ? Dit kan uiteraard niet, ook al betreft het een servitudeweg. Aangezien deze doorgang over uw perceel loopt zou u inventief kunnen zijn met maatregelen die de snelheid zouden kunnen doen afnemen zonder dat de doorgang in het gedrang komt. U kan eveneens nagaan op de dienst stedenbouw of deze servitude niet kan afgeschaft worden.

Vraag is of die enige bewoner nog strikt noodzakelijk doorgang moet nemen via uw perceel.  Aangezien het statuut en de configuratie van deze weg niet gekend zijn, kan hierover geen advies worden gegeven."

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Tuinaanleg

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/34048/mag-ik-maatregelen-nemen-om-snelheid-op-servitudeweg-in-te-dijken/