livios logo

Vloeropbouw te hoog. Aannemer in gebreke stellen?

Vraag

We zijn momenteel onze woning aan het renoveren. In een ruimte van ongeveer 70 m² willen wij voor 50 m² vloerverwarming voorzien. Wij hebben zelf de vloer en de onderliggende chape laag van deze 50 m² uitgebroken. Met een simpele rolmeter heb ik op twee plaatsen gemeten en kwam ik uit op een 8 cm vrije ruimte voor vloerisolatie (PUR)/vloerverwarming/chape. Deze 8 cm kwam ook overeen met de maten die op de oude bouwplannen stonden van 1980.

Volgens de vertegenwoordiger van het bedrijf (deed al de werken) was deze 8 cm voldoende. Aangezien ik zelf niet echt thuis ben in dit hele gebeuren mail ik volgende vraag naar de vertegenwoordiger:

Ik: "Komt er of kan er nog iemand langskomen om de situatie te bekijken? Het is voor mij niet allemaal zo voor de hand liggend en ik wil zeker zijn dat er geen misvattingen zijn vanaf het begin."

Vertegenwoordiger: "Ik kom sowieso nog langs op de werf om alles in detail te bespreken."

Ik: "Een eerste plaatsbezoek lijkt me misschien wel handig. Aangezien dat ik de voornaamste werken zelf uitvoer, is het handig om te weten wat ik waar nog moet doen of aanpassen."

De vertegenwoordiger komt langs en zegt dat ik mij geen zorgen moet maken. Hij zegt enkel dat ik ervoor moet zorgen dat de elektriciteitsleidingen die onder de isolatie komen te liggen goed moet vastmaken en dat ik ze zo weinig mogelijk moet laten kruisen. En dit deed ik ook (ik heb een foto waarop te zien is dat deze om de meter zijn vastgemaakt in de grond).

De isolatie en de vloerverwarming worden geplaatst. Een paar dagen later belt een werknemer van chapebedrijf me op met de vraag of hij “het een en ander” mag komen opmeten. Blijkt dat de hele opbouw nu al te hoog is om nog voldoende chape te plaatsen. Hij geeft aan dat er mogelijks enkele elektriciteitsleidingen zijn losgekomen en dat op veel plaatsen de vrije ruimte absoluut geen 8 cm is.

De elektriciteitsleidingen zaten muurvast voordat de isolatie gespoten werd. Als er daadwerkelijk 8 cm vrije ruimte was dan was dit ook geen probleem geweest dat deze wat losgekomen waren.

Naar mijns inziens had echter alles voor de werken opgemeten dienen te worden en niet halverwege. Voornamelijk omdat ik zelf al vroeg voor de werken aanvatten om de situatie te bekijken zodat er geen misvattingen zouden zijn.

Kunnen wij het bedrijf in gebreke stellen hiervoor? De enige oplossingen zijn of alles er terug uithalen (inclusief onze elektriciteit) of een klein opstapje dwars door onze ruimte van 5 cm maken (wat we ook niet echt zien zitten als we eenmaal slecht te been zijn later).

elektriciteitskabels liggen vast

Antwoord

We vroegen om advies bij architect Paul De Maesschalck: "Dit is duidelijk een coördinatieprobleem of een communicatieprobleem. Als de vertegenwoordiger van dat bedrijf beweerde dat alles goed ging komen, dan staat hij daarvoor garant en kan je hem inderdaad aanpakken als blijkt dat het niet goed komt qua hoogtes. 

Probeer deze persoon en de chapper samen op de werf te krijgen om het probleem te bespreken en een oplossing te zoeken. Als dat niet lukt zal het advocatenwerk worden,vrees ik. Tenminste als je je claim hard wil maken ten opzichte van de vertegenwoordiger en diens firma."

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/34117/vloeropbouw-te-hoog-aannemer-in-gebreke-stellen/