Geluidsoverlast in nieuwbouwappartement. Wat kan ik doen?

Vraag

Onlangs heb ik mijn nieuwbouwwoning betrokken en deze na een aantal dagen weer verlaten. De afvoerleidingen van mijn bovenbuur zitten in een door mij geplaatste binnenmuur (deze staat niet op het plan). Op het moment dat mijn bovenbuur het toilet, douches of wasmachine gebruikt, komen er watervallen naar beneden, het geluid is ondraaglijk. Ook bij de achterwand van het toilet is dit van toepassing.

Verder kan ik exact horen waar mijn bovenbuur zich in het appartement bevindt, ik hoor haar praten, lachen, lopen en dat in een nieuwbouwappartement. De wet-Breyne is van toepassing. Ze willen nu alle leidingen in de muren vervangen. Die zijn nu niet geïsoleerd.

Ik wil graag een second opinion voordat er ook maar iets vervangen of gedaan gaat worden. Kennen jullie een akoestisch bedrijf voor particulieren dat metingen verricht? Wat is jullie advies in deze, naast de aannemer en architect aansprakelijk stellen?

Antwoord

Om te beginnen vind ik het vreemd dat er afvoerbuizen worden geplaatst in binnenmuren.  Gewoonlijk worden afvoeren in technische schachten geplaatst waar ze veel eenvoudiger akoestisch kunnen geïsoleerd worden.

Het isoleren van de leidingen is eventueel een oplossing, maar dan moet dit niet met een licht isolatiemateriaal gebeuren, maar wel met een mantel van lood, ofwel moeten er akoestisch verbeterde leidingen worden gebruikt.

Je kan inderdaad door een studiebureau akoestische metingen laten doen om na te gaan of de prestaties voldoen aan de norm. Dit is wel een duur onderzoek.

Beantwoord door: Jozef Francois, Bouwexperten bvba

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer