livios logo

Van waar komt vocht in houten tuinhuis?

Vraag

Ik had graag jullie mening over volgend probleem bij mijn tuinhuis: in augustus 2015 liet ik een tuinhuis van thermisch behandeld hout bouwen door een tuinaannemer (hij bouwde het volledig op maat). Ik betaalde er ongeveer 5.000 euro voor. Ik heb het hout niet behandeld omdat dit volgens de aannemer niet nodig is.

Al van in het begin worden de wanden en de planken op de vloer nat en dit bij sneeuw, hevige regen of langdurige lichtere regen en dit aan de drie zijden van mijn tuinhuis (de 4de zijde is de gevel van mijn garage). De steunbalken zijn al voor een deel zwart gekleurd (zie foto). Het tuinhuis werd op beton geplaatst. Volgens mij is het dak wel waterdicht en komt het water niet van daar.

Volgens de aannemer is het een probleem van drainage: de grond zou niet voldoende water kunnen opnemen waardoor het water over de randen van het dak zou lopen en zo vocht zou veroorzaken. Nochtans heeft het water voldoende plaats om over te stromen naast mijn tuinhuis.

Er blijft ook water staan op het plat dak van het tuinhuis maar de aannemer zegt dat dit normaal is. Wat is hier aan de hand? Is dit probleem voldoende ernstig om een bouwexpert aan te stellen? Zo ja, waar vind ik zo'n expert en wat is het kostenplaatje?

vocht tuinhuis

Antwoord

Architect-expert Paul De Maesschalck zou de situatie ter plaatse moeten zien om gericht adviess te kunnen geven, maar hij vermoedt het volgende: 

Het tuinhuis staat blijkbaar op een vochtige ondergrond en de wanden en het dak zijn niet geïsoleerd. Het is uiteraard ook niet verwarmd. Hierdoor kan je in de binnenruimte van dit tuinhuis een hoge luchtvochtigheid krijgen, die dan gaat condenseren op de wanden als het buiten kouder wordt dan binnen. Je kan dit oplossen door het tuinhuis beter te gaan ventileren. Immers, condensatie op de wanden kan je vermijden door ofwel de oppervlaktetemperatuur van de wanden op te trekken (isoleren/verwarmen), ofwel door de luchtvochtigheid omlaag te trekken (ventileren), ofwel een combinatie van beide. Verwarmen of isoleren wordt bij een tuinhuis normaal nooit gedaan, dus rest ventileren.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/34278/van-waar-komt-vocht-in-houten-tuinhuis/