livios logo

Is aannemer verantwoordelijk voor lekken aan uitbouw terras?

Vraag

In 2012-2013 werd op een bel-etage een bestaand betonnen terrasje (ca. 1m diep/6m breed) verder uitgebouwd tot een terras van ca. 6m diep en 5m breed. De tuinaanlegger vond een extra onderstutting in het midden van het terras niet nodig, maar na enkele weken merkten wij dat het terras begon door te zakken.

Wij contacteerden de tuinaanlegger en op ons aandringen werd een extra onderstutting van het terras geplaatst. Het terras dat eerst een lichte verzakking vertoonde, bleek nadien iets te hoog onderstut te zijn, waardoor het niet meer afhelde en het regenwater ook niet meer afvloeide. Enige tijd later (we weten niet precies meer wanneer) merkten we hier en daar aan de onderkant van het terras het doorsijpelen van regenwater. Recent heeft het doorsijpelen een dermate omvang genomen dat de houten balken en multiplex platen schimmelvorming en rotplekken vertonen.

De uitvoerder werd hiervan vandaag telefonisch en via e-mail op de hoogte gebracht. Is de bvba die de werken uitvoerde hiervoor aansprakelijk? Welke stappen kunnen/dienen we te ondernemen? 

Antwoord

Uiteraard is de aannemer aansprakelijk voor de stabiliteit, de waterdichtheid, de vlakheid, het materiaalgebruik, … ook als dat een tuinaannemer is. 

Wat je best doet is van de tuinaannemer eisen dat hij het terras in orde brengt (in dit geval zal het vervanging worden vrees ik) en als hij dat niet binnen aanneembare tijd doet, hem in gebreke stellen. Je kan ook een technisch raadgever (een eigen expert dus) onder de arm nemen om een verslag te laten opstellen en dit onder de neus schuiven van de tuinaannemer om hem zo aan te zetten tot herstelling. Als dat niet luk, zal het wellicht advocatenwerk worden, die met dit verslag van de technisch raadgever tegenpartij kan proberen te dwingen tot herstelling over te gaan. Als dat niet lukt heeft de advocaat met dit verslag iets in de hand om naar de Rechtbank te stappen.

13 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/34913/is-aannemer-verantwoordelijk-voor-lekken-aan-uitbouw-terras/