livios logo

Wie is verantwoordelijk voor waterschade in koopwoning?

Vraag

Wij hebben een huis gekocht via een makelaarskantoor dat daar opdracht voor had van een notaris. Wij hebben meerdere keren het huis bezichtigd en alles was mooi droog, na een 2-tal maanden zijn we er weer geweest voor het opmeten van de keuken.

Nu bleek dat er in de kelder, die volledig onder het huis ligt, een 10-tal centimeter water stond. De stroom was volledig afgezet dus er heeft geen verwarming gewerkt en ook de dompelpomp niet die het water van de garage in de kelder moet wegpompen.

In de kelder staan ook de verwarmingsketel en diverse kasten op de grond. De muren zijn doorweekt en op de begane grond is het ook vochtig. Wie is nu verantwoordelijk voor de schade? Er is nog niet getekend bij de notaris, wel een voorschot betaald.

 

Antwoord

Dit is eerder een juridische kwestie. Naar mijn mening is echter de verkoper hiervoor aansprakelijk.  Zolang het pand niet echt overgedragen is aan de koper moet de verkoper dit in goede staat houden. Het onder water schieten van de kelder heeft vooral te maken met het niet waterdicht zijn van de kelder en het uitschakelen van de elektriciteit, waardoor de pomp niet kan werken. Alle gevolgschade aan toestellen of meubilair in de kelder is dan ook ten laste van de verkoper. Misschien toch best even checken bij een jurist.

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35025/wie-is-verantwoordelijk-voor-waterschade-in-koopwoning/