Welke meerkost voor funderingen bij negatieve sondering?

Vraag

We zouden voor de aankoop van een bouwgrond een sondering willen laten uitvoeren. Maar wat als deze negatief is? Op welke meerkost qua funderingen moet je dan rekenen? Ik vind hier nergens duidelijke info over.

Antwoord

Er is geen 'negatieve' grondsondering. Een sondering dient enkel om de draagkracht van de grond te bepalen en de diepte waarop zich de draagkrachtige grond bevindt. Over het algemeen, voor een standaard woning, volstaat een algemene funderingsplaat zoals dit tegenwoordig gangbaar is.

Soms bevindt de draagkrachtige bodem zich dieper dan normaal en ben je genoodzaakt om een kruipkelder of zelfs een volwaardige kelder te bouwen. Dit wordt natuurlijk duurder. In sommige gevallen heb je een heel dikke laag (3 à 5 m of meer) slappe grond, bijvoorbeeld langs een waterloop. In dat geval ben je soms verplicht om een paalfundering te bouwen en dat wordt heel duur.

Er bestaat dus geen algemene regel om op voorhand de kost voor de fundering in te schatten. De grondsondering komt altijd met een funderingsadvies waarin staat welke type fundering wordt aangeraden. Je kan dan een kostenraming vragen aan de architect.

Beantwoord door: Jozef Francois, Bouwexperten bvba

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer