Hoe horizontale scheuren in binnenmuren herstellen?

Vraag

in onze woning van ±40 jaar oud, die we aan het renoveren zijn, merken we dat er in enkele binnenmuren grote horizontale scheuren zitten. Voornamelijk juist boven de vloer in het midden van de muur, en ook bovenaan de muur aan de buitenzijde. We veronderstellen dat dit komt door de doorbuiging van de betonvloer? Kunnen we dit op de één of andere manier herstellen?

Antwoord

Horizontale scheuren zijn meestal een gevolg van doorbuiging en plastische vervorming van de betonnen vloerplaat. Het gaat meestal over niet-dragende muren en als zodanig is er geen stabiliteitsprobleem voor de woning.

Oplossing: Hardhouten of stalen wiggen in de open gekomen voeg slaan met een tussenafstand van ca. 30 cm, zodat het metselwerk ondersteund is. Open hakken van de gescheurde voeg en verwijderen van de mortelresten. Een nieuwe mortelvoeg aanbrengen. Wiggen er uit halen en het pleisterwerk herstellen.

Beantwoord door: Jozef Francois, Bouwexperten bvba

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer