Hoe houten balk onder raam vervangen?

Vraag

Ter voorbereiding van de plaatsing van nieuwe ramen, kwam ik volgende situatie tegen: een raam dat aan de binnenkant onderaan door een gedeeltelijk weggevreten houten balk ondersteund wordt. Achter die houten balk, dus aan de buitenkant, ligt een dorpel. Mag ik deze balk zomaar wegnemen? Wat steek ik er in de plaats?

Antwoord

Als er een balk onder het raam geplaatst werd, heeft deze normaal geen dragende functie en heeft die vermoedelijk enkel gediend als opvulling. Tenzij de balk aan weerszijden verder doorloopt en deel uitmaakt van een houten skelet zoals bv. bij lemen huizen werd uitgevoerd.  Ik neem aan dat dit niet het geval is en dan kan je de balk gewoon wegnemen. Als je de raamopening wil behouden, kan je enkele lagen baksteen opmetselen. Of je kan de buitendorpel lager plaatsen en een nieuwe, grotere raamopening maken.

Beantwoord door: Jozef Francois, Bouwexperten bvba

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer