livios logo

Hoe dik moet vrijstaande afscheidingsmuur in badkamer zijn?

Vraag

in de badkamer die gebouwd wordt, komt een doucheruimte met een afscheidingsmuur van ongeveer 120 cm lang en ongeveer 2 m hoog. Hij blijft dus 50 cm van het plafond af. Hoe dik moeten de cellenbetonblokken zijn om een stevige muur te bereiken? De achterkant wordt bevestigd met ankers in de stenen achterwand en de onderkant wordt verlijmd op de nieuwe betonvloer. Alles wordt later betegeld.

Antwoord

Een dikte van 10 cm is voldoende, maar de muur moet inderdaad wel verankerd worden aan de achteliggende muur (om de 2 lagen met veerankers).

Op zich moet dit voldoende zijn indien de muur niet zijwaarts belast zou worden. Maar in het geval van een douchewand kunnen wij ons wel inbeelden dat er uitgeschoven kan worden waarbij men tegen de muur valt. Eventueel kan een bijkomende verankering geplaatst worden door 2 draadstangen van (roestvrij) staal verticaal in de grond in te boren en te verankeren en die 1 meter bovengronds uitsteken. De cellenbetonblokken verticaal doorboren ter plaatse van de draadstangen om ze eroverheen te plaatsen, en het boorgat opvullen met ytocol.  

Een andere mogelijkheid is de muur bovenaan met 2 stangen aan het plafond te bevestigen.
Een derde optie is de muur in 15 cm dik te bouwen, die wat meer stabiliteit zal geven.

nieuwe badkamer

10 dingen die je moet weten over plaatsing badkamer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35387/hoe-dik-moet-vrijstaande-afscheidingsmuur-in-badkamer-zijn/