livios logo

Lazuur droogt niet. En nu?

Vraag

Ik heb gisteren mijn ramen behandeld met een satin lazuur. Deze zijn na 24 uur nog steeds nat. Dit werd in het verleden telkens met dezelfde lazuur gedaan en het droogde toen wel. De lazuur dateert van vorig jaar maar leek nog helemaal in orde. Wat doe ik nu?

Antwoord

Voorlopig kan je niet veel meer doen dan afwachten. Soms kan het inderdaad iets langer duren dan 24 uren alvorens een solventgedragen lazuur gaat doordrogen en/of doorharden. Anderzijds is het ook belangrijk dat je duidelijk te kennen geeft wat we moeten verstaan onder “…droogt niet”. Voelt de lazuur nog kleverig aan of is het zo dat als je met je vinger aan de lazuur komt dat deze dan nog steeds afgeeft m.a.w. dat de lazuur aan je vinger hangt. Indien de lazuur enkel nog kleverig aanvoelt dan kan dit nog komen door gewoon wat langer te wachten. Indien de lazuur na 24 uur nog afgeeft dan zal die lazuur ook na langer wachten niet gaan drogen of doorharden. Dan heeft het siccatief of droogsel zijn efficiëntie verloren en zal het dus niet meer goed komen.

Ik zou aanraden om de fabrikant van het betreffende product te contacteren. Voor verfproducten op solventbasis die ooit al eens gebruikt zijn geworden en waar men na een aantal jaren nog gebruik van wil maken om nog iets te schilderen, raden wij altijd aan eerst een klein uitstrijkje te doen op het deksel en na 24 uur te kijken of die normaal opdroogt alvorens daar iets mee te gaan schilderen.

Bij een pot die open geweest is of die een bepaalde leeftijd heeft overschreden kan het zijn dat het siccatief of het droogsel niet meer voldoende efficiënt is om een normale droging tot stand te brengen.

Nog een bijkomende opmerking. Is het enkel op de horizontale delen dat er drogingsproblemen zijn of ook op de verticale delen? Het gebeurt ook wel eens dat men op horizontale delen veel te dik gaat schilderen omdat de verf daar toch niet kan aflopen of naar beneden kan lopen. Te grote laagdiktes kunnen echter ook tot drogingsproblemen leiden.

In het geval van te grote laagdiktes kan het inderdaad gebeuren dat het product aan het oppervlak wel gaat drogen maar het niet in de diepte gaat drogen m.a.w. aan het oppervlak wordt er een vel gevormd maar daaronder is de verf niet doorgehard. Dan kan je de verf makkelijk met je nagel wegkrabben en ga je onder het vel toch nog natte verf vinden m.a.w. verf die daadwerkelijk nog afgeeft. 

Als de verf echt niet droogt zal je niet anders kunnen dan die terug te gaan verwijderen. Een heel vervelende en lastige job.

Beantwoord door: Emiel Balliauw, Akzo Nobel
Meer beantwoorde vragen over Schilderen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over schilderen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35474/lazuur-droogt-niet-en-nu/