livios logo

Moet omheining grondslag volgen?

Vraag

Wij hebben een omheining laten plaatsen (betonnen palen met houten planken). Dit zou moeten geplaatst zijn op een hoogte van +/-2 m en dit aan de linker-, rechter- en achterkant van ons perceel.

Maar de omheining is op zijn hoogste punt 2,09 m (linkerkant perceel) en zakt vanaf daar tot aan de andere kant van het perceel naar 1,70m. Dit vinden wij niet oké omdat wij nog moeten ophogen, waardoor er een houten plank in de grond zal komen te zitten. Dat de omheining naar beneden afloopt, kan je ook met het blote oog zien.

De uitleg van de plaatsers is dat ze de grondslag moeten volgen en niet in trappen mochten werken, waardoor je een helling krijgt. Maar als de grond nog moet worden aangevuld, moet je toch de nulpas nemen, gebaseerd op de dorpel, en dan afgewerkte hoogte overal 2 m aanhouden? Kunnen wij hierin ons gelijk halen?

Antwoord

De feitelijke situatie is niet erg duidelijk uiteengezet. Wij begrijpen dat je aan een aannemer gevraagd hebt om een omheining te plaatsen van 2 m hoog. Omdat het perceel afhelt is, t.o.v. het straatniveau, de omheining op de ene plaats wel 2 m hoog maar op een andere plaats niet.

De concrete overeenkomst tussen partijen zal hier van belang zijn. Indien de opdracht was om een omheining te plaatsen van 2 m hoog en de geplaatste omheining is 2 m hoog lijkt het dat de aannemer zijn verplichting heeft voldaan.

Het standpunt dat de aannemer rekening had moeten houden met een nog uit te voeren aanvulling of een omheining had moeten plaatsen die 2 m hoog is t.o.v. het straatniveau zal door een rechter enkel gehonoreerd worden wanneer kan bewezen worden dat dit duidelijk was overeengekomen tussen partijen. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35571/moet-omheining-grondslag-volgen/