livios logo

Hoe bestemming winkelruimte wijzigen?

Vraag

In 2011 heb ik een aanvraag ingediend op de gemeente om mijn leegstaande winkel om te vormen, ik heb hiervoor een plan van de architect bijgevoegd voor de gemeente en een verkavelingswijziging ingediend.

De winkel was beneden en de werkplaats bevond zich achteraan iets hoger dan de winkel, boven de winkel waren 2 appartementen. Nu wil mijn dochter het appartement boven de winkel kopen, dit kan niet volgens de notaris omdat er nu 3 bouwlagen zijn (enkel winkel is 3de bouwlaag).

Ik heb in 2011 met het akkoord op het plan van burgemeester en schepenen de winkel omgebouwd tot een lege ruimte, op het plan staat (living) maar deze wordt niet gebruikt. Ik zou ze wel volgens de burgemeester mogen gebruiken als garage of terug een handel opstarten. Wij zijn beide 71, ik zie niet in dat ik nu nog een zaak moet opstarten.

Wat kan ik doen om deze vroegere winkelruimte een bestemming te geven, een bureel of een zorgplaats voor als iemand alleen valt van ons beiden en een van de kinderen in ons appartement komt wonen, zodat ik af ben van de 3de bouwlaag?

De burgemeester zegt een garage maken, maar wij hebben reeds een garage voor 4 wagens dan zou ik 2 poorten in de voorgevel moeten steken, de winkelruimte was 12 x 6, dus ruim genoeg voor een zorgruimte. Tot wie kan ik me wenden, wij zijn 2019, waarom heeft het gemeentebestuur destijds hun akkoord gegeven? Kan je mij zeggen waar ik terechtkan of wat ik kan doen? Een winkelruimte met 3 bouwlagen mag, maar van die winkel een andere ruimte maken mag niet, behalve een garage of een nieuwe zaak?

Antwoord

We raden je aan om deze kwestie voor te leggen aan een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in omgevingsrecht. Zij kunnen evalueren of een gunstige aanvraag via een architect kan ingediend worden.

10 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35595/hoe-bestemming-winkelruimte-wijzigen/