livios logo

Dakisolatie: wie moet boete betalen?

Vraag

We wonen als eigenaar in een gebouw met twee appartementen. Het bovenste appartement is van een andere eigenaar die dit verhuurt. Het dak zou moeten geïsoleerd worden voor 2020. Echter is ons financieel aandeel groter omdat we meer appartementoppervlakte hebben (beschreven in akte).

De andere eigenaar moet dus enkel 1/4 deel betalen. Een serieuze investering die we op dit ogenblik niet prioritair achten omdat we nog andere kosten aan ons appartement hebben die we liever eerst uitvoeren.

Ik had gelezen dat op een eigenaar die zijn eigen woning bewoont en geen andere woning heeft, een eventuele boete (verplichte isolatie na 2020) niet verhaald kan worden, maar eventueel wel op de eigenaar van de bovenste verdieping. Klopt dit?

Antwoord

Tegen 2020 moeten alle daken van woningen voldoen aan de dakisolatienorm, wat betekent dat de warmteweerstand (R-waarde) minstens 0,75 m²W/K moet bedragen. Als je dak hier niet aan blijkt te voldoen, dan krijgt je woning bij een woningonderzoek een aantal strafpunten. Het aantal strafpunten is gelijk voor elk appartement in een appartementsgebouw, los van het feit of een appartement al dan niet onder het dak is gelegen. 

Afhankelijk van de grootte van het dak, en bijgevolg het aantal toegekende strafpunten, is het mogelijk dat je woning ongeschikt verklaard wordt. In de praktijk betekent dit dat de woning niet meer verhuurd mag worden. Voor eigenaars die een woning volledig en uitsluitend als hoofdverblijfplaats gebruiken zijn er dus geen consequenties, zolang ze de woning niet verhuren. Er wordt niet met boetes gewerkt waarmee je de verplichting zou kunnen afkopen. 

Vanaf 1 januari 2020 is echter wel mogelijk om aan de dakisolatienorm te voldoen als de energiescore van het appartement (te bewijzen met een EPC of energieprestatiecertificaat) lager ligt dan 400 kWh/m². 

Hier vind je meer informatie over de dakisolatienorm. 

Dit alles neemt niet weg dat elke woning baat heeft bij een goed geïsoleerd dak en dat een dak met een R-waarde van slechts 0,75 W/m²K niet als een goed geïsoleerd dak beschouwd mag worden. Bv. om in aanmerking te komen voor de energiepremie voor dakisolatie moet de R-waarde minstens 4,5 m²K/W bedragen (6 keer zoveel dus), ambitieuzer is om te streven naar een R-waarde van minstens 5 m²K/W. Wil en kan je de plaatsing van dakisolatie nog uitstellen (wat we niet aanraden), plaats dan ten laatste een volwaardig dakisolatiepakket op het ogenblik dat er toch werken aan het dak moeten gebeuren (vb. een nieuwe dakbedekking plaatsen).

Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Dakisolatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35618/dakisolatie-wie-moet-boete-betalen/