livios logo

Hoe kwaliteit drinkwater in orde brengen?

Vraag

Wij wonen in een nieuwbouwappartement sinds 2018. Dit appartementsgebouw kent zes woonblokken waarvan er vijf slecht drinkwater hebben. Volgens het nazicht van de watermaatschappij ligt de fout niet bij hun en kunnen ze dan ook niks doen. De fout ligt achter de meter, dus bij de installateur.

We hebben de bouwheer in gebreke gesteld. Hij heeft alle leidingen laten spoelen door een erkende firma, zonder resultaat. Maar hij heeft de kosten op zich genomen omdat de aannemer die de leidingen in opdracht van de bouwheer heeft geplaatst er niks mee te maken heeft en zegt dat alles perfect gelegd is.

Volgens de bouwheer heeft de installateur na het checken van de leidingen het water niet afgelaten waardoor we nu met drinkwater zitten dat stinkt en muf smaakt. De oplossing leert ons dat deze leidingen met 70 graden gespoeld moeten worden gedurende 30 minuten. Noch de bouwheer noch de installateur wil deze kosten dragen. En wij blijven zitten met het probleem. Wat kunnen wij als eigenaars nog doen?

Antwoord

De verkoper/bouwheer blijft aansprakelijk en dient de kosten te vergoeden. Wij zien niet in op grond van welke wettelijke bepalingen die erkoper/bouwheer zijn aansprakelijkheid en/of verantwoordelijkheid kan afwimpelen. Het verkochte goed is duidelijk behept met een gebrek.

Vreemd dat dit blijft aanslepen en dat u al tijd met slecht water achter bleef. Reageert de verkoper/bouwheer niet dan kan je de zaak voor de bevoegde rechter brengen en veroordeling vragen voor de kosten van herstel en de gevolgschade (minwaarde).

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Sanitaire systemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35622/hoe-kwaliteit-drinkwater-in-orde-brengen/