livios logo

Kan ik vloerverwarming op zonnepanelen laten werken?

Vraag

Voor mijn verbouwing installeerde ik vloerverwarming op het gelijkvloers (80 m²) en een HR gascondensatieketel. Mijn jaarlijks gasverbruik is 1.400 m³ (16.000 kWh). Is het mogelijk om warm water voor vloerverwarming en sanitair warm water te produceren met een elektrische boiler en zonnepanelen?

Antwoord

Indien je veel overschot op je zonnepanelen hebt is het mogelijk, zeker met de oude meters. Met de slimme meters is dit misschien niet zo voordelig meer. Want de meeste stroom zal in de zomermaanden geproduceerd worden.

Maar de vraag voor verwarming zal het grootst zijn in de wintermaanden. De slimme meters houden daar rekening mee. Een eenvoudige oplossing is een warmtepompboiler voor het sanitair warmwater en deze in de toekomst slim aansturen.

Een ander systeem is een grote bufferboiler met “dood” water en een elektrische weerstand. Met  dan daar thermische panelen bij. Daarin dan een spiraal voor het sanitair water (geen legionella gevaar). Indien nodig kan de ketel het bovenste deel van het vat bij verwarmen op een hogere temperatuur.

De voeding voor de radiatoren en vloerverwarming zal lager aangesloten worden. En kan ook bij gewarmd worden. Een gewone elektrische boiler als voorverwarming gebruiken voor sanitair gaat een risico vormen voor legionella indien er te weinig stroom is van de zonnepanelen.

Meer beantwoorde vragen over Verwarmingstechnieken

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35644/kan-ik-vloerverwarming-op-zonnepanelen-laten-werken/