livios logo

Hoe deurtjes monteren in omkasting houtkachel?

Vraag

Wij zijn op zoek naar inbouwdeurtjes om te monteren in een calciumsilicaat-omkasting van een houtkachel. De omkasting dient wekelijks geopend te kunnen worden op verscheidene plaatsen om de kachel (houtvergasser met warmtewisselaar naar boiler) te reinigen.

Geschikte deurtjes (onzichtbaar te monteren, geschikt voor continu gebruik en voldoende groot min. 40/40 cm) vinden is een probleem. De meeste bedrijven sturen me door naar gipskartonnen inspectieluiken, maar deze zijn alhoewel brandveilig echter niet hittebestendig, daarenboven ook niet geschikt voor continu gebruik. Zelf een deurtje maken (zoals een gewone kastdeur) m.b.v. hittebestendige scharnieren en slotjes is niet handig aangezien calciumsilicaat niet zo gemakkelijk bewerkbaar is en verpulvert bij vijzen.

Wat zou hiervoor een oplossing zijn?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan meerdere specialisten uit ons vragenpanel, maar zij hebben hier niet meteen een pasklare oplossing voor. Best kan je dit eens navragen bij een kachelspecialist.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Kachels en haarden

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

10 dingen die je moet weten over kachels en haarden


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/35671/hoe-deurtjes-monteren-in-omkasting-houtkachel/