Bouwfout,maar bedrijf is failliet. En nu?

Vraag

7 jaar geleden is heel onze achterbouw opnieuw gedaan. Nu wilden wij in de keuken een nieuwe vloer leggen maar bleek de chape nat. Na inspectie door een lekdetectie-bedrijf bleek dat de boordsteen onder het schuifraam niet goed geplaatst is in verhouding tot de achtergevel, waardoor ze waarschijnlijk de waterkerende laag in 2 delen geplaatst hebben en het regenwater dus door die gleuf binnen sijpelt. Dit is dus geen makkelijk op te lossen probleem, daar waarschijnlijk ook heel het schuifraam (gevelbreed) verwijderd gaat moeten worden hiervoor.

Voor de verbouwing hadden we de diensten ingehuurd van een projectbeheerder. Zij heeft alle personen ingehuurd die elk onderdeel van de verbouwing zouden doen en coördineerde de samenwerking.

De firma die de achtergevel geplaatst heeft, die zij dus gekozen had, is ondertussen failliet. De zaakvoerder heeft ondertussen wel een nieuwe zaak, ook weer in de bouw. Kunnen wij iemand hiervoor nog aansprakelijk houden?

Antwoord

De juiste oorzaak  zal enkel door een destructief onderzoek kunnen bepaald worden = open kappen van de muur naast het raam en/of open kappen van de vloer vóór het raam. Je kan beroep doen op een bouwexpert die je hierbij behulpzaam zal zijn.

Indien de aannemer failliet is gegaan zal je hem niet meer kunnen aanspreken om tussen te komen in de herstellingskosten. Je schrijft dat de zaakvoerder een nieuwe zaak heeft. Check het ondernemingsnummer hiervan. Als de nieuwe zaak hetzelfde ondernemingsnummer heeft, is er enkel een naamswijziging gebeurd en bestaat de oude firma nog. Als de nieuwe zaak een ander ondernemingsnummer heeft, vrees ik dat je achter het net gaat vissen.

Beantwoord door: Jozef Francois, Bouwexperten bvba

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer