Doorbuiging nieuwe gewelven normaal?

Vraag

Op onze nieuwbouw werden predallen geplaatst met een betonlaag erop met een totale dikte van 18 cm (predal 5 cm + 13 cm beton C25/C30 grind D22 S4). Op de details van de constructeur van de predallen zie ik staan: langssectie 1400 mm/m en dwarssectie 350 mm/m. Wellicht is dat de wapening? De overspanning is 6.5 m.

Deze gewelven werden een volle maand ondersteund en de stutten zijn nu +/- 6 weken weg. In het midden zit ik nu reeds met een doorbuiging van 2.9 cm. Erboven is gewoon een plat dak waar nog hellingschape op moet komen + isolatie en epdm. Blijkbaar zou dit met de tijd nog 1 cm kunnen zakken?

De vraag die ik mij nu stel, is dit normaal en valt dit nog binnen de wettelijke normen? Het lijkt me toch heel veel...

Alvast bedankt!

Antwoord

De verzakking van 2,9 cm op een spanbreedte van 6,5 meter ligt binnen de normen van het WTCB. Ons inziens is dit echter niet goed te noemen, vooral bij een nieuwbouwwoning.

Wij adviseren om een aangetekende brief te schrijven aan de aannemer en aan de architect met melding van deze feiten. Indien er echter meer verzakkingen zouden bijkomen wordt dit een constructief probleem en is de aannemer hoofdelijk verantwoordelijk.

Deze zal dan uiteraard de architect en het studiebureel ter verantwoording roepen. Doch daarmee is het probleem niet van de kaart. Het probleem zal zich ook verderzetten bij het bekleden van het plafond, zij het plaatsen een vals plafond en via pleisterwerk.

Beantwoord door: Ignace Boussemaere, Bouwbuddy

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer