Fundering op bestaande betonplaat: hoe uitvoeren?

Vraag

Mijn oud tuinhuis is dringend aan vervanging toe. De oude betonplaat (16 cm dik, wellicht zonder bewapening) waarop het is gebouwd, is gebroken doordat de grond eromheen met de jaren ietwat was weggespoeld. Dat is intussen opgelost. De bovenkant van de plaat komt nauwelijks boven het grondniveau uit. Vandaar dat ik overweeg om er 'gewoon' een nieuwe betonplaat bovenop te gieten (12 cm met betonnet). Ik ben hier echter niet zo goed thuis in en vraag me af of dit wel een goed idee is, want ik lees hier en daar dat beton kan 'opvriezen' of zo. Kunt u mij verder helpen? Alvast bedankt!

Antwoord

Wij adviseren om voorafgaandelijk de oude betonplaat zo goed mogelijk te reinigen, zodat een goede hechting mogelijk wordt, en de nieuwe beton te voorzien van voldoende bewapening zodat deze niet kan barsten.

De ondergrond is inderdaad belangrijk. Wij hebben nog nooit gehoord dat beton in normale omstandigheden kan opvriezen. Uiteraard wordt er geen beton gestort bij hevige vorst.

Beantwoord door: Ignace Boussemaere, Bouwbuddy

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer