Welke ondergrond voor zwembad?

Vraag

Wij gaan een zwembad zetten van 2,20 op 7m in polypropyleen. Er komt 30 cm chape rondom en een gewapende betonplaat onderaan van 20 à 30 cm. Het zwembad zou nagenoeg volledig ingegraven worden en zal actief overwinteren, dus het waterniveau blijft stabiel. Het grondwater is veel lager dan pakweg 20 jaar geleden, maar met de regen van de laatste dagen is de put van 1,5m die we gegraven hebben om de stand van het grondwater bij te houden wel wat modderig geworden.

Onze ondergrond is volgens een stabiliteitsingenieur voldoende geschikt maar hij raadde aan om de vloerplaat 25 à 30 groter te maken dan het bad zodat er nog grond op de plaat ligt om het zwembad op zijn plaats te houden. Dat kan volgens de zwembadbouwer maar dan moet er een groter gat gegraven worden, de grond gestockeerd, een bekisting voor de chape, de chape storten en daarna de grond terug daarrond. Een dure affaire en bovendien gaat die teruggestorte grond los liggen en opnieuw moeten zakken.

Vraag dus: is dit effectief nodig als het waterniveau stabiel blijft ook in de winter als het grondwater stijgt? Kunnen we met de ondergrond het risico nemen om zonder schroefpalen te bouwen? De woningen in onze straat zijn allemaal op palen gebouwd van een 14m diep omwille van de ondergrond. De bodemonderzoeken voeg ik hier bij. Dank voor uw advies.

Antwoord

Wij hebben dit dossier besproken met enkele collega’s maar kunnen jou helaas niet adviseren betreffende dit dossier. Deze technieken zijn echt specifiek voor specialisten in grondconstructies voor zwembaden.

Gezien de belangrijkheid van dit onderwerk verwijzen wij jou graag door naar de deskundigen in deze materie.

Beantwoord door: Ignace Boussemaere, Bouwbuddy

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer