Wc-afvoer in of onder vloerplaat?

Vraag

In een 10 jaar oude woning met chape van 8 cm boven een gewapende vloerplaat van 22 cm bovenop isolatie, moet een afvoer voor een nieuw te plaatsen toilet aangesloten worden op de reeds bestaande afvoer onder de funderingsplaat.

De nieuwe afvoer wordt ongeveer 1 m lang. Ik zie hiervoor 2 opties:

1. Een sleuf kappen door de chape maar slechts tot ongeveer het midden van de funderingsplaat en deze enkel boven de reeds bestaande afvoer volledig doorbreken om te kunnen aankoppelen.

2. De chape en funderingsplaat beide over de volledige lengte helemaal doorbreken en de nieuwe afvoer dus onder de funderingsplaat leggen.

Bij optie 1 blijft er permanent een verzwakking (diameter afvoer) aanwezig in de funderingsplaat maar de onderste wapening van de plaat blijft grotendeels intact.

Bij optie 2 wordt de volledige wapening boven en onder doorbroken maar krijgt de funderingsplaat wel haar volledige dikte terug.

Welke optie raden jullie aan?

Antwoord

Wij adviseren jou om optie 2 te nemen. De chape en de funderingsplaat beide over de volledige lengte helemaal doorbreken en de nieuwe afvoer onder de funderingsplaat leggen. Het is belangrijk dat de funderingsplaat haar volledige dikte terug krijgt.

Beantwoord door: Ignace Boussemaere, Bouwbuddy

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer