Wanneer is plan definitief?

Vraag

Wij wensen een appartement aan te kopen op plan. Er is ons een plan voorgelegd maar de bouwheer heeft reeds gemeld dat de bewoonbare oppervlakte van het appartement kleiner kan zijn gezien er nog een discussie is met de gemeente wat betreft de bouwlijn.

Voordat wij een overeenkomst zouden tekenen wensen we toch zeker te zijn. Wanneer is een plan definitief? Is een door de architect getekend plan én voorlegging van de bouwvergunning voldoende om zeker te zijn dat de bouwheer dit plan gaat volgen?

Antwoord

Tot nader order is het nog altijd de gemeente die bepaalt hoe een project er zal uitzien, of toch tenminste wat ze uiteindelijk goedkeurt. Het loutere feit dat plannen zijn ingediend en ondertekend, betekent geenszins dat daar automatisch een bouwvergunning bij hoort.

Ik zou dus zeer voorzichtig zijn en zeker wachten op de schriftelijke goedkeuring, inclusief de daarop volgende maand wachttijd die wettelijk voorzien is waarbij betrokkenen partijen de kans krijgen om beroep aan te tekenen.

Beantwoord door: Eric Houben, Architect Eric Houben

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer