Lastenboek

Vraag

Wat is nu eigenlijk het nut van een lastenboek?

Antwoord

Het nut van een lastenboek kan je misschien duidelijk worden wanneer we verduidelijken wat een lastenboek juist is. Het lastenboek bestaat ten eerste uit een administratief deel waarin de prijs, de uitvoeringstermijn, de boetes en dergelijke voor het bouwproject zijn opgenomen en verduidelijkt.

Daarnaast is er ook nog een technisch gedeelte. Hierin geeft de architect een omschrijving van de werken en de richtlijnen voor de uitvoering. Ook de materiaalkeuze, de kleur, de afmetingen, de verwerking, enzovoorts staan hierin vermeld.

Het lastenboek geeft met andere woorden aan met welke materialen en hoe de verschillende aannemers hun werk moeten uitvoeren. Een voorbeeldje: in het lastenboek staat heel gedetailleerd vermeld hoe de aannemer van de pleisterwerken zijn job moet doen. Dit gaat van het te gebruiken type pleister tot de afwijkingen die er mogen zijn in de rechte vlakken en in de hoeken. Aan de hand hiervan kan de architect dan controleren of de aannemer zijn werk goed heeft gedaan en met andere woorden de afspraken heeft nageleefd. In mogelijke geschillen achteraf kan een goed opgemaakt lastenboek een sterke troef betekenen.

Beantwoord door: Livios

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer