Eén schouw en twee afvoerpijpen: mag dat?

Vraag

Wij zouden in één gemetselde schouw twee afvoerpijpen (beide tot bovenaan de schouw) plaatsen, de ene pijp is een dubbelwandige pijp voor de CV, de andere is een enkelwandige pijp voor de dampkap. De beide pijpen eindigen dus op dezelfde hoogte aan de schouwmond. De vraag is of dit raadzaam is en toegelaten? Het alternatief zou zijn een nieuwe aparte dakdoorvoer voor de dampkap, daar zien wij een beetje tegenop. Dank u!

Antwoord

Nee dit kan niet zo, dan zou de lucht die uit de dampkamp komt, gebruikt kunnen worden als aanzuiglucht voor de ketel. Een goede oplossing is de dubbelwandige rookgasafvoer met terminal te verlengen en hoger te laten uitkomen. En de uitlaat van de dampkap lager met bocht te laten uitkomen. In een vlak van 60 x 60 cm rond de terminal mag er zich niets anders bevinden.

Beantwoord door: Richard Ectors, Richard Ectors

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer