Huisbazin sluit te pas en te onpas overdag de voordeur

Vraag

Een vriend van mij, die momenteel kanker heeft en chemo ondergaat, woont in een appartementsgebouw op de 2de verdieping. De huisbazin, die op de 1ste verdieping woont, maakt overdag te pas en te onpas de voordeur slotvast. Hierdoor moet mijn vriend, wanneer ik aanbel, van de 2de verdieping met de trap naar beneden komen om de voordeur manueel te openen vermits deze slotvast gedraaid is. Mijn vriend was voordien met de huisbazin overeengekomen dat de voordeur tijdens de winter om 20u en tijdens de zomer om 22u op slot gedaan zou worden.

Nu vraagt ze echter via de telefoon of mijn vriend nog iemand verwacht zodat ze de voordeur weer slotvast kan maken overdag als ze weggaat! Ze is duidelijk niet voor rede vatbaar, integendeel. In haar eigen belang (huisbazin is bijna 90 jaar) is het zelfs aangewezen de voordeur overdag los te laten om de hulpdiensten toegang te verschaffen in geval van nood!

De gang is trouwens gemeenschappelijk en dus NIET privatief! Als de huisbazin angst heeft voor inbraak, moet ze een zelfvergrendelend mediatorslot plaatsen en mijn vriend niet lastig vallen met telefoons of de voordeur slotvast mag. Hij heeft zijn rust nodig!

Niet te vatten dat iemand zo respectloos kan zijn en niet voor rede vatbaar is. Kan dit zomaar?

Antwoord

Ik denk dat een simpel verslag of verklaring opvragen bij de brandweer soelaas kan brengen. Op basis daarvan kan je deze buurvrouw in gebreke stellen en zelfs - in een extreem geval - een vonnis bij de Rechtbank vragen, met de oplegging van een dwangsom.

 

Beantwoord door: Astrid Clabots, Clabots Advocaten

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer