livios logo

Vochtprobleem in ongeïsoleerde garage

Vraag

Onlangs had ik een vraag aan u gesteld (vraag nr. 160) en hier uiteraard antwoord op gekregen. Maar nu hebben we een vochtprobleem in onze ongeïsoleerde garage. Het probleem is dat bij regen de muren doorslagen. Dit heb ik bij de aannemer gemeld en hij vertelde mij hier niets aan te doen want ze hadden dit probleem wel verwacht gezien de garage ongeïsoleerd is en de garage op het zuid-westen staat en geen beschutting heeft. De garage staat dus vol in de regen/wind. Ikzelf ben een leek op het gebied van bouwen dus ik meldde bij de aannemer dat ik het niet netjes vond dat dit bij de koop niet verteld is en wij geen aanbod voor het meer/minderwerk hebben gehad om de garage te laten isoleren. Gezien hun antwoord dat ze dit wel verwacht hadden had ik dat wel zo netjes gevonden. De aannemer is het daar niet mee eens. Wij hadden dat volgens hem moeten weten. Het probleem nu is dat de aannemer er niets aan wil doen. Het probleem ontstaat altijd bij een ongeïsoleerde garage volgens hem. Waarom hebben onze buren dit probleem dan niet? Daar had hij geen antwoord op. Mij vraag aan u is nu: Wat voor stappen kan ik nog ondernemen? Kan ik de aannemer aansprakelijk stellen voor de eventuele kosten die het met zich meebrengt om de muren te laten impregneren? Deze woning is gebouwd onder de GIW garantie. Of moet ik mij in verbinding stellen met het GIW garantiefonds?

Antwoord

Volgens advocaat Mark Huygen kan het ontbreken van isolatie moeilijk de oorzaak zijn van de waterinfiltratie. Isolatie heeft niet als functie water tegen te houden. Hierover bestaat geen discussie. Werd de garage wel volgens de regels van de kunst ingevoegd? Betreft het een dubbele muur?

Alleszins is de aannemer fout door te stellen dat hij deze problemen wel voorzag. De aannemer heeft immers als vakman de plicht de voor- en nadelen van een bouwprocédé toe te lichten (informatieplicht). In casu keert de aannemer de rollen om en stelt dat jij als bouwheer dit diende te weten.

Uiteraard kan dit niet en betreft dit een fout van de aannemer waarvoor hij aansprakelijk is. Hij had bijvoorbeeld de uitvoeringswijze kunnen weigeren of diende je de gevolgen en de gevaren van de uitvoeringswijze mee te delen en hieromtrent voorbehoud te maken. Kennelijk heeft hij dit niet gedaan. Eventuele gevolgschade is dus verhaalbaar op de aannemer.

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

13 dingen die je moet weten over bouwpartners


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/500/vochtprobleem-in-ongeisoleerde-garage/