livios logo

Welke spouwisolatie is de beste: rotswol of polyurethaan?

Vraag

Voor de spouwisolatie van onze nieuwbouwwoning heeft onze architect als isolatie voorzien: rotswol 80 kg/m³ 50 mm dik, lambda 0,034. Prijs 880 euro (excl. btw). Nu hebben we zelf eens isolatie van polyurethaan (100% CFK-vrij) laten uitrekenen van 60 mm dik, lambda 0,023. Prijs 1.860 euro (excl. btw). Nu is onze vraag of het prijsverschil van 980 euro de moeite waard is om voor die isolatie te kiezen? Hoe kunnen we dit verschil in isolatie uitrekenen? Volgens de verkoper is een luchtspouw van 20 mm voldoende maar op het internet staat dat er een minimum luchtspouw van 30 mm moet zijn. Als het minimum 30 mm moet zijn dan moeten we de isolatie van 50 mm dik nemen, prijs 1.628 euro (excl btw). Wat raden jullie aan? Tevens hebben we voor thermoblokken 29/14/16 cm gekozen, lambda 0,256.

Antwoord

Voor we het antwoord geven op deze vraag, aan ons bezorgd door het panellid Christophe De Brabander wil Livios er de nadruk op leggen dat dit de mening is van deze architect. Andere architecten of bouwprofessionals houden er wellicht een andere mening op na. Het is zeker niet de bedoeling van Livios om bepaalde producten als enig zaligmakende oplossing naar voren te schuiven. Elke oplossing heeft immers zijn specifieke voor- en nadelen.

Kort en bondig: in de praktijk isoleert rotswol even goed of beter dan polyurethaan. Uitleg (want op het eerste zicht is dit klink klare onzin, de getalletjes beweren namelijk het omgekeerde):

1. Een muur is nooit perfect spiegeleffen gemetst, dus de isolatie die je ertegen duwt moet meegeven zodat die alle holtes mooi opvult. Indien ze niet meegeeft krijg je luchtconvectie aan de warme zijde van de isolatie en door kieren onder de venstertabletten en aan de dakgoot zal er dan veel warme lucht verloren gaan. Dit noemt men een schouweffect.

Rotswol van 80 kg/m3 is een halfharde plaat, die nog lichtjes meegeeft tegen de muur. Hiermee ga je dus die kans op luchtconvectie vermijden. Die 80 is wel belangrijk: vele aannemers gebruiken een lichtere plaat, maar dan heb je kans dat ze gaat doorzakken!

Polyurethaan is een harde plaat, die je maar zo ver kan duwen als het verste uitsteeksel (een beetje mortel of een uitstekende steen) zodat er veel schouweffect kan optreden. Dit schouweffect komt voor bij alle harde platen, dus ook isomo, polystyreen, blauwe plaat (om de volkstermen van andere harde isolatie te gebruiken)

2. Om een goede isolatie te hebben moeten de naden perfect aansluiten. De randen van isolatieplaten zijn echter vaak oneffen, en vooral waar je met halve platen moet werken of de spouwankers doorprikt of zo, is de plaat beschadigd. Harde platen geven niet meer mee dus die beschadigingen zijn weerom luchtlekken.

Halfharde platen kan je tegen mekaar duwen zodat die rotswol bijna als velcro in elkaar gaat grijpen (ik zeg wel bijna, want daar zit uiteraard geen echte grip op, maar je kan het wel ineen duwen om zo die naden mooi te sluiten).

Schuimplaten hebben ook de neiging te vervormen onder invloed van luchtvocht en temperatuur… heb zo al muren gezien waar er naden van meerder millimeters zijn ontstaan (hoewel deze de week ervoor perfect was geplaatst). Gevolg: die isolatie is een heel deel van haar functie verloren.

3. Als neusje op de zalm is het goed voor het milieu: rotswolisolatie maken is veel minder belasten voor het milieu.

BESLUIT:

je architect heeft een goede keuze gemaakt, deze plaat kan je tenminste goed plaatsen (als het met de nodige zorg gebeurt). Ik zou wel opteren voor twee lagen van 4cm, en deze dan in VOLLEDIGE spouwvulling plaatsen, dus zonder luchtspouw (wel heel mooi schranken, zodat er geen naden van binnen tot buiten doorlopen). Zo heb je toch al 8cm… (als het nog kan, neem dan 2 lagen van 6cm, want voor mij is 12cm goede spouwisolatie toch het strikte minimum).

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Muurisolatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/8613/welke-spouwisolatie-is-de-beste-rotswol-of-polyurethaan/