livios logo

Houtwolisolatie beter dan klassieke minerale wol?

Vraag

Voor de isolatie van mijn dak (menuisterite + pannen) en de spanten tussen de verschillende etages (houtdragende constructie) ben ik op zoek naar het voor mij beste materiaal. Daarbij ben ik op houtwol gestoten als milieuvriendelijker en (volgens de producent) beter isolerend product als alternatief voor glaswol/rotswol. Jammer genoeg is de kostprijs wat duurder, dus voor ik beslis hierover had ik graag wat onpartijdige informatie gehad over de pro's en contra's van dit materiaal, ten opzichte van de courantgebruikte andere materialen. Alvast bedankt voor een antwoord hierop, en een pluimpje voor de antwoorden op andere vragen waar ik al veel hulpvolle informatie heb uitgehaald!

Antwoord

Het antwoord vroegen we aan architect Christophe Debrabander: "Mag ik eerst dat 'onpartijdig' even toelichten? Als architect heb ik geen baat bij het promoten van de ene of de andere isolatie (ik verdien er niet meer door en heb ook geen aandelen of commissielonen van producenten) maar… als je spreekt over milieuvriendelijker dan heb je altijd een ecologische ondertoon in het antwoord (en sommige mensen vinden het dan ineens onzin). Ikzelf heb ook vaak die ecologische ondertoon in mijn uitspraken, dus oordeel zelf over het al dan niet onpartijdig zijn.

VOORDEEL 1: warmtedoorslag.

Hoe meer warmte een isolatiemateriaal kan opslaan hoe langer het duurt dat het erdoor komt. (de lambdawaarde bepaalt hoeveel warmte erdoor komt, de warmtedoorslag bepaald wanneer die warmte erdoor komt).

Warmteopslagcapaciteit:

- Rotswol / glaswol = 840 J/kgK

- vlas = ca. 1550 J/ kg.K

- papiervlokken / houtvezel = ca 2100 J/kgK

Bij 18 cm glaswol/rotswol is 1 à 2 uur later die warmte binnen (dus als het buiten de piek is krijg je die binnen ook); bij 18cm papiervlokken en houtvezel is dit dacht ik een 8 uur vertraging (dus als het binnen al vele koeler is, dan heb je wat reserve om die extra graad te kunnen verdragen + “de koelte van de nacht breekt dan op het hete middaguur binnen”)

VOORDEEL 2: vochtopslag.

Natuurlijke materialen kunnen een bepaalde hoeveelheid vocht bufferen alvorens deze condenseert in de isolatie (als vocht condenseert wordt het water en isoleert je materiaal minder goed, vergroot de kans op snellere degradatie én zal je hout sneller kunnen aftakelen)

Bij een goede toepassing (dus met damprem binnen in plaats van dampscherm) is het zo dat er op jaarbasis meer vocht naar binnen wordt uitgeademd dan dat de isolatie te verwerken krijgt, dus ben je zeker dat je constructie droog en gezond blijft.

FOUTJE rechtzetten:

De lambdawaarde van natuurlijke isolatie ligt rond de 0,035 à 0,040 W/mK, wat dus GELIJK is aan glaswol/rotswol. het materiaal isoleert dus niet beter in de traditionele betekenis, maar geeft in de zomer wel een betere binnentemperatuur (dus isoleert in de zomer wel beter, rekening houdend met die vertraagde warmtedoorslag).

De kostprijs kan inderdaad als een nadeel worden beschouwd… maar probeer goed de markt af te schuimen en prijzen en producten te vergelijken, dan zal je zeker een betaalbare meerwaarde vinden in natuurlijke isolatieproducten."


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/8637/houtwolisolatie-beter-dan-klassieke-minerale-wol/