livios logo

Hemelwater

Vraag

Het hemelwater wordt opgevangen in een regenput, voorafgaand door een gewone filter met membraan. Het water komt van een plat dak bedekt met roofing. Het water heeft geen reuk, maar wel een bruine kleur. Wat kan ik doen om de bruine kleur van het regenwater tegen te gaan? Bestaat er een oplossing, zo ja welke? Waar kan ik die vinden? En wat kost het?

Antwoord

Peter Vanhoutteghem van Dialoog vzw geeft een reactie op je vraag.

“De kans is groot dat het om organisch materiaal gaat dat opgelost is in het regenwater. Men stelt vast dat er zich – vooral op platte daken in koele en vochtige periodes - algen ontwikkelen op het dak. Dit gebeurt op zowel bitumineuze daken (roofing) als EPDM (rubber). Wanneer er dan een periode van droogte aanbreekt, sterven de algen en blijft er een droge, gekleurde stof over. Onderzoek wijst uit dat het niet om gaat om oliën in de roofing of EPDM, maar dus wel om organische stoffen gaat. Bij de volgende regenbui worden deze organische stoffen gewoon meegenomen of afgespoeld.”

“Deze opgeloste stoffen zijn vrijwel niet te weerhouden met een filter. Wel kan men via een speciale installatie het materiaal eerst floculeren en daarna uitfilteren. Mijns inziens is dit vrij kostelijk (meer dan 1000 euro, plus onderhoud) voor particuliere toepassingen. Het eenvoudigste is na de periode van droogte het gedroogde algenmateriaal af te spoelen met een slang en bezem. Het water moet uiteraard afgeleid worden naar bvb. de tuin als dit bereikbaar is. Zoniet kan men ofwel het plat dak in sommige perioden afkoppelen van de regenwaterput of naar een firma stappen die in waterbehandeling is gespecialiseerd.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/vraag-en-antwoord/vraag/9720/hemelwater/