livios logo

Is een Livingwood-houtskeletwoning duurzaam ?

Een vraag die menig bouwheer op de lippen gebrand staat.

De oorsprong van houtskeletbouw moeten we zoeken in Canada en de Scandinavische landen. De klimatologische omstandigheden die in deze landen heersen zorgen ervoor dat ze daar alle baat bij hebben om een goed en optimaal geïsoleerde woning te bouwen. Deze bouwmethode wordt hier al eeuwen toegepast, en met succes.

Als basis een houten frame (=skelet), wat optimaal kan geïsoleerd worden, en alles wat er om heen zit is hetzelfde als bij een traditionele woning. Dus grond- en funderingswerken, gevelmetselwerken, dakwerken, buitenschrijnwerk, vloeren, etc. zijn gelijk aan deze bij traditionele woningbouw.

Een van de grote verschillen is dat het -tig malen energiezuiniger en vooral véél ecologischer gebeurd bij houtskeletbouw.

Hout is milieuvriendelijk gezien het CO2 kan opslaan en zo bijdraagt tot gezondere en betere leefomstandigheden. Per M³ hout in vergelijking met een ander bouwmateriaal vermindert de CO2-uitstoot met 1 ton !

Ook de restafval wordt zo tot een minimum gereduceerd en zorgt zo voor merkelijk nettere werven in ergelijking met traditionele woningbouw.

Mede door het gebruik van hoogwaardige materialen en slimme technieken is houtskeletbouw zijn toekomst ver vooruit. Woningen op basis van houtskletbouw zijn zoveel duurzamer en gaan meerdere generaties mee. Dit dankzij het gebruik van droog hout met een hoge dichtheid en een goed ventilatiesysteem.

Zeker nu sinds begin 2018 het nieuwe S-peil (31) van kracht is, die het oude K-peil vervangt, en het E-peil ook steeds lager wordt, komt het er op aan een zo goed mogelijk geïsoleerde woning te bouwen met het vooropgestelde budget. 

Een houtskeletwoning zorgt ook voor een véél lager energieverbruik ten overstaan van een traditionele woning.

Conclusie is dat een houtskeletwoning véél meer wooncomfort bied, voor hetzelfde budget en veel duurzamer dan een traditionele woning.

www.livingwood.be

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10051-11601/livingwood/partnerberichten/is-een-livingwood-houtskeletwoning-duurzaam/