livios logo

Houtskeletbouw: het duurzaamste bouwsysteem

Energieschaarste, stijgende brandstofprijzen, strengere normen…Duurzaam bouwen is meer dan ooit aan de orde. Want wie duurzaam bouwt, investeert in de toekomst. Duurzame producten gaan langer mee, vergen minder onderhoud en werken energie- en waterbesparend. Subsidies en een laag energieverbruik compenseren eventuele meerkosten.

Livingwood ontwerpt en bouwt betaalbare, energiezuinige en duurzame woningen om het energieverbruik terug te dringen en de invloed op het milieu te beperken:

 • Energie beperken:
  • De wandconstructie laat een dikkere isolatie toe dan de klassieke bouwmethode. Doordat de isolatie in de structuur wordt aangebracht, bereiken de wanden sneller een hogere isolatiewaarde dan een traditionele spouwmuur van dezelfde dikte. Ook de verdiepingsvloeren zijn gemakkelijk te isoleren zodat de warmte niet naar boven stijgt. Een houtskeletwoning is bovendien gemakkelijker op temperatuur te brengen dan een stenen constructie.
  • Door een doorgedreven isolatie, aangepast buitenschrijnwerk, een luchtdichte en compacte bouwschil en een ventilatie met warmterecuperatie kan je het energieverbruik in een houtskeletwoning zeer sterk beperken t.o.v. een traditionele woning.
 • Duurzame energiebronnen gebruiken:
  • Livingwood werkt met technieken voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, steeds met het economisch meeste rendement in het achterhoofd.

Een thuis waarin iedereen levenslang comfortabel en duurzaam woont, is dan ook het streefdoel van Livingwood. Livingwood focust zich bijgevolg, naast het aspect energie, ook op alle andere aspecten van duurzaam bouwen:

 • Locatie: via grote raampartijen voldoende licht en warmte binnen halen maar toch het serre-effect vermijden.
 • Compact bouwen: een compacte woning heeft een eenvoudige vorm zonder hoeken en kanten, weinig buitenmuren en een eenvoudige dakoppervlakte. Want daarlangs gaat veel warmte en energie verloren.
 • Zo veel mogelijk gebruik van regenwater, waterbesparende douches,…
 • Bouwen met hout is het toppunt van duurzaamheid. Het is een organisch en volledig recycleerbaar materiaal en slaat tijdens zijn hele levensduur CO2 op. Het energieverbruik voor de productie van een skeletwand ligt opmerkelijk laag. Houtskeletbouw is een wapen in de strijd tegen opwarming van het klimaat. Livingwood gebruikt uitsluitend FSC-gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen.
 • Lange levensduur: mits een goede preventieve bescherming en een doordacht ontwerp gaat een houtskeletwoning even lang mee als een woning uit baksteen of beton.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10051-13016/livingwood/partnerberichten/houtskeletbouw-het-duurzaamste-bouwsysteem/