livios logo

Binnenkort de trotse eigenaar van een woning met verwarming op stookolie?

Het is zo ver ! Na een wekenlange -misschien zelfs maandenlange- intense speurtocht denk je eindelijk de woning van jouw dromen gevonden te hebben. Er komt immers heel wat bij kijken, zo heb je ongetwijfeld ook nagevraagd hoe het vastgoed verwarmd wordt. Op stookolie ? Hieronder enkele nuttige weetjes en tips.

Vanuit juridisch standpunt heeft de verkoper echter geen specifieke informatieplicht naar de koper met betrekking tot het aanwezige verwarmingssysteem, doch hij heeft wel steeds een algemene informatieplicht . Bereid je daarom zelf voor en vraag de verkoper informatie over de wijze waarop het onroerend goed verwarmd wordt, de aard van de verwarmingsinstallatie en alles wat er mee te maken heeft.

De verwarmingsketel

De verwarmingsinstallaties op mazout zijn alom gekend om hun lange levensduur, de helft van de verwarmingsketels in ons land is immers ouder dan 15 jaar. Het spreekt echter voor zich dat de performantie, zowel op vlak van rendement als op vlak van energie-efficiëntie, van een toestel van 15 jaar of ouder niet vergeleken kan worden met de verwarmingsketels van de nieuwste generatie. Informeer je dus naar de ouderdom van de ketel en hoe deze werd onderhouden .

Indien de verwarmingsinstallatie jonger is dan 20 jaar zijn er heel wat mogelijkheden om het rendement ervan te verhogen, de optimalisatie module op onze website is super handig om je hierbij te helpen. Is de installatie echter ouder dan 20 jaar dan is vervanging wellicht de beste optie zowel voor jouw budget als voor het milieu. Onze simulator becijfert meteen wat jouw winst is.

De tank

Het volstaat echter niet enkel inlichtingen in te winnen over de verwarmingsketel. In geval van een installatie op mazout is het immers nodig je ook te informeren over de stookolietank (de grootte van de tank, het jaar waarin de plaatsing gebeurd is, …). Afhankelijk van de regio, het type tank en de grootte ervan variëren immers de verplichtingen voor de eigenaar. Check onze website om de wetgeving te raadplegen die voor jouw situatie van toepassing is.

Heb je nog vragen of wens je het advies van een specialist ? Doe een beroep op een MazoutExpert , hij helpt u graag verder.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-10309/informazout-vzw/partnerberichten/binnenkort-de-trotse-eigenaar-van-een-woning-met-verwarming-op-stookolie/