livios logo

5 tips om helemaal winterklaar te zijn

Het is lang warm gebleven. Maar 's nachts dook de temperatuur al enkele keren onder het vriespunt. Tijd dus voor de ultieme wintervoorbereiding van je huis. Ontdek onze 5 tips om je helemaal winterklaar maken.

TIP 1: Start met een onderhouden installatie

Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie is milieuvriendelijker, beter voor je energiefactuur en veiliger. Bovendien is het onderhoud van je cv-installatie verplicht. Als je met mazout stookt, moet je verwarming jaarlijks onderhouden worden. Vergeten? Maak een afspraak met een MazoutExpert vóór de koude echt toeslaat.

TIP 2: Zet je ketel in winterstand

Heeft je ketel een zomer- en een winterstand? Schakel dan tijdig om zodat je niet alleen het water voor je keuken en badkamer opwarmt, maar ook je radiatoren.

TIP 3: Ontlucht je radiatoren

Ontlucht zeker je radiatoren. Anders verspil je energie en geld omdat je radiatoren minder warmte afgeven. Start met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en begin op het laagste punt van je woning. Werk dan naar boven toe. Vergeet niet de druk op je installatie daarna te controleren.

TIP 4: Begin de winter met een veilige schoorsteen

Een propere schoorsteen werkt efficiënter en is veiliger. Een slecht onderhouden schoorsteen kan leiden tot CO-vergiftiging en schouwbrand. Heb je een schoorsteen met natuurlijke trek laat die dan 1 keer per jaar reinigen. Vraag zeker een reinigingsattest.

TIP 5: Controleer zeker de inhoud van je tank en bestel tijdig bij.

Het stookseizoen voor een eengezinswoning situeert zich tussen september en april. Daarvan nemen de maanden december, januari en februari gemiddeld 50 % voor hun rekening. Begin de winter niet met maar 20% in je tank als je niet voor verrassingen wenst te staan bij een winterprik! Controleer zeker de inhoud van je tank en bestel tijdig bij.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-10840/informazout-vzw/partnerberichten/5-tips-om-helemaal-winterklaar-te-zijn/