livios logo

Een woning met verwarming op stookolie kopen: enkele aandachtspunten

Bij de aankoop van een nieuwe woning moeten heel wat documenten en attesten worden nagekeken: energieprestatiecertificaat (EPC), stedenbouwkundig uittreksel, bodemattest, … De verwarmingsinstallatie wordt echter vaak over het hoofd gezien. Geen nood, hieronder enkele nuttige weetjes als je een woning koopt die verwarmd wordt met mazout.

Vanuit juridisch standpunt heeft de verkoper echter geen specifieke informatieplicht naar de koper met betrekking tot het aanwezige verwarmingssysteem, maar hij heeft wel steeds een algemene informatieplicht. Vraag de verkoper daarom informatie over de wijze waarop het onroerend goed verwarmd wordt, de aard van de verwarmingsinstallatie en alles wat er mee te maken heeft.

De verwarmingsketel

Informeer je over de ouderdom van de verwarmingsketel. De stookolieketels zijn alom gekend om hun lange levensduur. Een verwarmingsketel van 20 jaar oud kan dan nog wel in goede staat zijn maar het spreekt echter voor zich dat de performantie, zowel op vlak van rendement als op vlak van energie-efficiëntie, niet vergeleken kan worden met een nieuwe hoogrendementsketel.

De optimalisatiemodule of de bespaarsimulator op onze website kunnen je helpen de juiste keuzes te maken op vlak van rendementsverbetering of vervanging van de bestaande installatie. De optimalisatietool reikt je nuttige tips aan om de installatie beter te laten renderen terwijl de bespaarsimulator meteen becijfert wat jouw winst kan zijn bij de vervanging van een oude ketel.

Een jaarlijks onderhoud van de mazoutketel is een wettelijke verplichting voor elke eigenaar. Beschouw dit echter niet louter als een kost want een goed onderhouden ketel is veiliger en zorgt voor meer rendement. Zo bespaar je jaarlijks tot 10% op je energierekening. Het jaarlijkse onderhoud moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus die je na afloop een verbrandings- en reinigings-attest overhandigt. Vergeet de verkoper ook niet te vragen om de gebruikershandleiding of de productbrochure van de verwarmingsketel als deze beschikbaar zijn. 

De tank

De mazouttank is letterlijk het buitenbeentje van de verwarmingsinstallatie. Hij krijgt helaas niet altijd de aandacht die hij verdient. Informeer je daarom goed over het type stookolietank (de grootte van de tank, ondergronds of bovengronds, het jaar waarin de plaatsing gebeurd is, de eventueel uitgevoerde controles …).

Afhankelijk van de regio, het type tank en de grootte ervan variëren de verplichtingen voor de eigenaar. Check daarom vooraf onze website om de wetgeving te raadplegen van de regio waarin het vastgoed zich bevindt. Een verplichte controle van de tank is reeds van kracht in Vlaanderen en Wallonië en zal dat ook zijn vanaf het einde van de maand augustus 2018 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wat te doen indien de mazouttank niet meer gebruikt wordt in de woning die je wenst te kopen? Weet dat elke regio een specifieke regelgeving heeft voor het buiten gebruik stellen van een stookoliereservoir. Op onze website vind je de wetgeving die van toepassing is in jouw regio.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-11670/informazout-vzw/partnerberichten/een-woning-met-verwarming-op-stookolie-kopen-enkele-aandachtspunten/